Preminula je Mirella Toić, operna prvakinja HNK I. pl. Zajc

Primili smo tužnu vijest o odlasku Mirelle Toić, umirovljene operne prvakinje iz Rijeke. Ona je ostavila dubok trag na riječkoj i mnogim drugim opernim pozornicama. Bila je priznata hrvatska verdijanka, a njezini dosezi obogatili su hrvatsku kulturu.

Mirella Toić je bila solistica u riječkoj Operi Ivan Zajc od 1979. godine, a imala je impresivnu karijeru koja je obuhvaćala mnoge velike uloge u Verdijevim, Puccinijevim, Mozartovim i drugim operama. Također je izvodila koncerte i nastupala na prestižnim festivalima.

Pored svoje solističke karijere, bavila se i pedagoškim radom te osnovala Operni studio za mlade pjevače. Dobila je brojne nagrade, uključujući Nagradu grada Rijeke i Nagradu hrvatskog glumišta.

Njezina posljednja uloga bila je 2014. godine, u ulozi vlastelinke Larise u „Evgeniju Onjeginu“ P. I. Čajkovskoga, a svoj oproštajni koncert održala je 2018. godine, uz arije Bellinijeve Norme, Verdijevih Amelije i Elizabete te Puccinijeve Tosce. Pamtit ćemo je ne samo po njezinim izvanrednim umjetničkim dostignućima, već i po njezinoj ljudskosti i privrženosti obitelji.

Naslovna fotografija: HNK I. pl. Zajc

#HNK I. pl. Zajc #Hrvatsko narodno katalište Ivana plemenitog Zajca #In Memoriam #Mirella Toić #Opera #Opera Rijeka #R.I.P. #Rijeka

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh