Preminuo Nenad Miščević

U 74. godini života preminuo je prof. dr. sc. Nenad Miščević, jedan od idejnih začetnika i pokretača Odsjeka za filozofiju Sveučilišta u Rijeci, doajen hvatske filozofije i jedan od glavnih predstavnika analitičke filozofije u Hrvatskoj

Njegov rad i doprinos hrvatskoj filozofiji ostat će trajno zapamćen. Neizbrisiv trag ovog profesora, voljenog među studentima i iznimno cijenjenog među kolegama, ostaje i u zalaganjima za multikulturna, kozmopolitska, otvorena i tolerantna društva.

Nenad Miščević rođen je 1950. u Zagrebu. Studij filozofije i sociologije završio je u Zagrebu i Chicagu, a pohađao poslijediplomski studij u Parizu, a doktorirao 1981. u Ljubljani. Akademsku karijeru započinje radom iz poststrukturalizma. Tijekom boravka u Parizu bavio se revizijom seminara koje su držali Foucault, Deleuze i Derrida. Predavao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na sveučilištima u Zadru, Mariboru, Budimpešti te kao gostujući profesor u Klagenfurtu i Ženevi. Bio je predsjednik je Europskog društva za analitičku filozofiju. Bavio se filozofijom jezika, teorijom znanosti i filozofijom psihologije, epistemologijom i filozofijom politike. Bio je član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u RIjeci.

Izvor: Sveučilište u Rijeci

#doajen filozofije #filozofija #filozofija jezika #Nenad Miščević #Odsjek za filozofiju Sveučilišta u Rijeci

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh