„Puls“ – nova rubrika za život i kulturu mladih

Puls je nova rubrika na Artkvart portalu koja će se baviti temom kulture mladih u Rijeci. Isto kao što sam portal na lokalnoj razini pruža jedinstven, vaninstitucionalni prostor progovaranja o kulturi, tako i ova rubrika po sličnom ključu otvara prostor mladima. Tema mladih, iako termin mladosti otvara diskusiju sam po sebi, često je izostavljena iz medija, pogotovo kao rubrika za sebe. Ipak, mlađe su generacije izuzetno bitno mjesto proučavanja, progovaranja i reprezentiranja, ne samo zato što dominantni društveni trendovi ovdje naglašeno dolaze do izražaja, već i zato što, historijski gledano, upravo mladi često jesu nosioci promjene, želje za novim, aspiranti bunta u raznim oblicima time pružajući otpor i subverziju dominantnim trendovima. Kontradikcije, antagonizmi, binarnosti srednjestrujaškog i alternativnog, odjekuju riječkim ulicama upisani u zidove, razgovore, glazbu koja svira nakon ponoći, mobitele, traperice i kožne jakne, svi zajedno čineći ritam kucanja ovog grada.

Samo ime rubrike, puls, dolazi kao ozvukovljenje tog koncepta. Puls isto tako asocira na vrstu kriznog stanja, umiranja, nešto što rezigniranim tonom odjekuje u često prisutnoj misli da je Rijeka mrtav grad što se tiče kulture. Ipak, kultura uvijek živi. Pažljivim osluškivanjem, treba je samo napipati, pronaći u podrumima, kafanama, mjestima koja nisu nužno naznačena na kalendarima događanja lokalnih vijesnika ili instagram stranica kulturnih ustanova. Na taj način, ovom rubrikom želimo otvoriti prostor prešućenim akterima riječke scene, mladima i onima viječno mladim, koji drže Rijeku budnom. Jer ipak, kultura nikad ne može umrijeti, može se samo transformirati. Polaganjem stetoskopa na asfalte kišnih riječkih zakutaka, želimo vidjeti u kojem obliku ona danas živi te pružanjem ovog prostora unutar medija, potencirati taj život.

Slušateljice i medijatorice Pulsa grada, imena pod naslovom ovog članka i autorice tekstova unutar rubrike, čine Marta i Hana. Marta je budno oko i uho riječke kulture i njen dio, dok sam sama ovdje donesena nekim vjetrom sa sjevera i snom o kišnom gradu kulture prije godinu dana. Moja perpektiva nudi vrstu outsajderske distance, što je u smislu kulturološko kritičkog promatranja zanimljiva startna pozicija.

U ovoj rubrici tema kulture mladih obuhvaćat će kulturu u širokom smislu, jer kultura uvijek je širok smisao, isto kao što su i mladi. Konkretnije, bavit ćemo se kulturom izlazaka, glazbenog ukusa, rada institucija u okviru događanja za mlade, kao i onih vaninstitucionalnih, potencijalno subverzivnih kulturnih oblika, radom udruga, projektima koje mladi pokreću i ne pokreću, vriskovima i tišinama ovog grada, mjestima za izaći, festivalima za obići/ zaobići… Čitat ćemo razne vidove kulture, od onih na ulicama, kafićima, podrumima, pozornicama, do onih upisanih u misli, tijela, djela, mobitele i ukuse mladih te ih kontekstualizirati kako u lokalnom, tako i u globalnom smislu.

Vox populi ovdje je od izrazitog značaja! Ako znate nekoga čiju priču vrijedi čuti, ili ste pak vi ti koji imaju inovativnih ideja, projekata, pa čak i problema koje treba adresirati – javite nam se!

Osluškujmo Puls zajedno i neka kuca.

Hana Mesek & Marta Sirotich.

Reprodukcija s naslovnice: Klara Stilinović

#ArtKvart #Hana Mesek #Marta Sirotich #mladi #Puls

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh