SANACIJA I OBNOVA POVIJESNIH KALIĆA U OPĆINI ČAVLE

Turistička zajednica Općine Čavle mala je turistička zajednica koja bez apliciranja na razne natječaje nema dovoljno sredstava ostvariti brojne ideje i planove. Ove godine zadovoljni su ishodom obzirom da su apliciranjem na razne natječaje uspjeli prikupiti sredstva, osim za održavanje brojnih manifestacija i za realizaciju 3 velika projekta. Jedan od njih projekt je obnove i sanacije povijesnih kalića koji je prepoznat i sufinanciran od strane Primorsko – goranske županije putem Javnog poziva za razvoj selektivnih oblika turizma.

Temeljem inicijative Ede Žeželića u ovoj prvoj fazi „spasili“ su dva kalića: Kalinu na Hrastenici i kalić Kosorci. Kalina je jedina koja se 2012. godine obnovila, sada joj je bilo potrebno produbljivanje i čišćenje, a dodali su i dvije interpretativne table kraj same Kaline i povijesne šterne pokraj iste. Kalić Kosorci bio je potpuno devastiran, neupotrebljiv i žudio je za kompletnom sanacijom. Ovim projektom objedinili su dva kalića i povijesne atrakcije oko njih, povezali ih sa starom povijesnom šetnicom mlikaričinog puta te time zasigurno doprinijeli povećanju kvalitete i sadržaja javne turističke infrastrukture, ojačali identitet Općine kao poželjne destinacije dolazaka, zaštitili kulturnu i povijesnu baštinu, povećali ekološki standard, a time zasigurno postali i konkurentniji u turističkoj ponudi. 

Danas kada je većina prirodnih vodenih staništa onečišćena ili trajno izgubljena, kalići mogu biti, i najčešće jesu, posljednje utočište autohtonih vodenih životinja i sisavaca koji se na njima napajaju. Čovjekova briga o njima presudni je faktor za opstanak bio različitosti. Misao vodilja za ovaj projekt bila je povećati svijest o kulturnoj i povijesnoj baštini, ostavštini od naših starih, valorizirati povijesno nasljeđe i podići svijest o važnosti očuvanja krajobraza i poticati autohtonost. Postavljene su informativne table sa puno zanimljivosti i označena je trasa puta od jednog do drugog kalića koja je pogodna za sve dobne skupine. Staza je u jednom smjeru duga 1,5km (13 min laganog hoda).

Kalić obnovljen
#Edo Žeželić #Hrastenica #kalići #Kosorci #TZ Općina Čavle

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh