Premijerom filmova Nine Sorić i Gee Rajić zatvoren program „SKC za 10!“

Ponedjeljak je u prostoru Omladinskog kulturnog centra Palach dvama premijerama studentskih video uradaka službeno zatvoren program „SKC za 10!“, kojim se obilježavala jubilarna deseta godišnjica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci. Svoje su filmove prikazale Nina Sorić, studentica kulturologije, i Gea Rajić, diplomantica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i SKC-ova dizajnerica. Svoje su filmove predstavile uz vodstvo Jane Ažić, voditeljice SKC-a.

Prvi je prikazan film mlade autorice Nine Sorić, „Toliko puta“, koji prati proces modeliranja Nininog portreta u glini koji izrađuje njena majka. Autorica izradom filma pretvara nastali portret u autoportret – ocrtava svoje misli tijekom kreativnog procesa te uprizoruje odnos s majkom. „Toliko puta“ svojevrsni je nastavak autoričinog prvog filma „Puta toliko“, u kojem je fokus na mami, dok je ovom fokus na njoj. Autorica je gledajući film primijetila promjenu na sebi, zaključila je da je za takvu vrstu autobiografskog dokumentarnog filma trebalo mnogo hrabrosti te kako je imala kreativnu blokadu, možda upravo zato što je ona ovdje protagonistica.

Nina Sorić, autorica filma Toliko puta

– Snimala sam krajem drugog mjeseca, tek sam prijavila natječaj i tek su me primili, bila sam u nekom procesu toga da moram neki film napraviti nakon što nisam dugo ništa radila za sebe. Htjela sam nešto jednostavno, a najjednostavnije mi je raditi s mamom, možda zato što ona razumije kakvu estetiku volim, kakve su moje želje za film, a i zato što me općenito razumije – najlakše mi je s njom komunicirati, pogotovo ispred kamere, zato i jesam svoj prvi film snimala s mamom. Bilo je zanimljivo iskustvo, radile smo četiri dana, i obje smo bile pod stresom. Nju je brinulo hoće li kip ličiti na mene, hoće li biti gotov na vrijeme – a mene je, s druge strane, brinulo hoće li film biti dosadan, i moram li ja raditi slow cinema baš svaki put? Osjećam li se tako bolje u vezi sebe, ili su moje ideje spore i jednostavne? Propitkivala sam se tako cijeli film, što se nužno ovdje ne vidi, nije mi cilj bio da se vidi, ja sam tu svoju autorefleksiju htjela izbaciti u obliku filma, i film je dakle ispao kao autorefleksija mene na kip. Publika ne mora nužno znati o kakvoj se autorefleksiji radi, samo da ona postoji. Htjela sam jednostavno film prikazati formom koja prepričava laganu priču, koja se možda dogodila mnogo puta, možda malo, ali jako je jednostavna, mislim da se kroz te najjednostavnije priče najlakše ocrtava moj odnos s mamom – naši karakteri, čemu sam ja sklona, a čemu ona, i to je bilo to, rekla je Nina Sorić, mlada studentica kulturologije koja polako ali sigurno gradi svoj filmski opus.

Sljedeći su prikazani eksperimentalno metaforični glazbeni spotovi autorice Gee Rajić, diplomantice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i SKC-ove dizajnerice, čiji rad uspješno uprizoruje glazbenu podlogu, pjesme u izvedbi benda „Elena“. Na premijeri su prisustvovali i neki od članova benda, koji su istaknuli kako je kolaboracija s umjetnicom bila vrlo ugodna, sve su se dogovorili u rekordnom roku, a projektom su iznimno zadovoljni.

Gea Rajić, autorica eksperimentalno metaforičnih spotova benda Elena

– Bend prvo pošalje stvar koju radimo, i onda slušam tjedan ili dva, i pokušavam stvoriti vizuale ili slike koje mi dolaze na tu glazbu. Od tih vizuala razvijem priču, koju dalje postupno razrađujem, želim da slijedi i neku dodatnu priču, ne nužno samo pjesmu. U svojem se radu odražavam u potpunosti, radila sam baš po svojem điru. To mi je skroz funkcioniralo na tu stvar, taj đir paše uz glazbu. Ovakva premijera je super, jer će ljudi pogledati stvar od početka do kraja, jer vjerojatno na YouTubeu, samostalno, neće pogledati cijeli spot. Ovako je fora jer pjesma i spot dobivaju veći značaj od toga da se gleda na mobitelima i tako dalje, zaključila je Gea Rajić, autorica videospotova benda „Elena“.

Fotografije snimila Marta Sirotich

#Galerija SKC #Gea Rajić #Nina Sorić #Palach #SKC za 10!

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh