Smrt Francesca Colomba, riječkog slikara

U 23. godini, 12. veljače 1848. godine u Rijeci umire slikar Francesco Colombo. Rođen u obitelji skromnih sredstava (otac Carlo bio je postolar), Franjo je iznimnim umjetničkim talentom uspio osigurati potporu mecena i gradsku stipendiju zahvaljujući kojoj je mogao nastaviti svoje formalno umjetničko obrazovanje i usavršiti svoje vještine na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji.

Colombo je na Akademiji ostvario značajan uspjeh osvojivši tri nagrade i posebnu medalju za napredak u slikarstvu s dvadeset godina. Godine 1840., preuzeo je važne narudžbe, stvarajući reprezentativne portrete guvernera Józsefa Maylátha i Pála Almásyja za gradsku vijećnicu, a danas su ti radovi smješteni u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Colombo je naslikao i mali autoportret i oltarnu sliku svetog Franje Asiškog za župnu crkvu u talijanskom selu Colfrancui. Njegova djela uključuju i portrete članova bakarske patricijske obitelji Medanić, cara Franje Josipa I. i riječkog bankara Franje Korošca.

Unatoč trogodišnjoj stipendiji za nastavak studija u Rimu, zbog recidiva tuberkuloze, vratio se u Rijeku. Njegova smrt odjeknula je u novinskim stupcima, a nekrolozi su objavljeni u Padovi, Veneciji, Trstu i Rijeci, svjedočeći o poštovanju prema njegovom talentu i nasljeđu.

Izvori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Hrvatski biografski leksikon

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh