Tjedan češkog filma u Art-kinu

Ostvarenja stranih kinematografskih produkcija ne samo da su teško dostupna u komercijalnim kinima, već i na internetu, stoga su ovakve suradnje uistinu hvalevrijedne

U četvrtak, 2. studenoga, u Art-kinu Croatia u Rijeci održalo se otvorenje Tjedna češkog filma. Ciklus traje do kraja tjedna, od 2. do 5. studenoga, svaki dan na platno Art-kina donoseći recentna ostvarenja češke kinematografije. Riječ je o projektu koji se unazad 30 godina organizira u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu, a od 2009. se u kontinuitetu svake godine realizira u prostoru riječkog Art-kina. Ciklus prikazivanja čeških filmova jučer je otvorila projekcija sportske drame Posljednja utrka pred povelikim brojem odazvanika, kiši i vjetru unatoč. Otvorenju i projekciji filma nazočili su i članovi češkog Veleposlanstva, veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj Milan Hovorka, savjetnik i zamjenik veleposlanika Jiří Hušner te ekonomska specijalistica Veleposlanstva Tanja Lukaš. Ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković pred okupljenima je održala uvodnu riječ u program te publici predstavila češkog Veleposlanika Milana Hovorku koji je prije projekcije filma održao govor:

– Dobra večer svima, dobra večer ljubiteljima dobrih filmova i posebno ljubiteljima češkog filma. Htio bih se u prvom redu zahvaliti timu Art-kina, posebno ravnateljici Slobodanki Mišković, voditeljici programa, ali i tehničkoj službi Art-kina. Zahvaljujem im na sjajnoj suradnji i susretljivosti koje su uvelike olakšale realizaciju ovog prekrasnog projekta. Zahvaljujem se također prevoditeljima, Suzani Kos i Matiji Ivačiću, profesorima s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji su omogućili da imate naše češke filmove na vašem hrvatskom jeziku. Ne mogu zaboraviti veliku pomoć našeg vjernog sponzora, Zagrebačke pivovare, bez koje ovo ne bi bilo moguće ostvariti. Naravno, također veliko hvala i mojim kolegama iz Veleposlanstva Republike Češke na zaista velikom poslu, večeras su sa mnom također i zamjenik Jiří Hušner i kolegica Tanja Lukaš. Ciklus češkog filma pripremamo isključivo zbog vas, hrvatske publike, vaš je interes pokretač koji nam svake godina da vjetar u leđa. Ove godine smo pripremili izbor, vjerujem, vrlo zanimljivih filmova. Pažljivo se biralo kako bi bili zastupljeni filmovi različitih žanrova i vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe. Napeta drama Posljednja utrka kojom večeras otvaramo ciklus, djelo je redatelja Tomaša Hodana. Ova sportska drama priča istinitu priču o češkim skijaškim pionirima Bohumilu Hanču i Václavu Vrbati, njemačkom atletičaru Emmerichu Rathu i jednoj sudbonosnoj utrci koja se održala u planinama Krkonoše 1913. godine.

Veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Milan Hovorka. Fotografirala Hana Mesek.

Film Posljednja utrka biografska je sportska drama redatelja Tomaša Hodana iz 2022. godine, u produkciji češkog Punk Film-a. Drama prikazuje istinit događaj, skijašku utrku iz 1913. godine u gorju Krkonoše, u kojoj je život tragično izgubilo dvoje pionira češkog skijanja, Bohumil Hanč i Václav Vrbata. Priča je prikazana kroz perspektivu, odnosno sjećanje i naraciju njemačkog sportaša Emmericha Ratha. Film prikazuje dvije vremenske niti, onu iz 1913. godine i radnju smještenu u 1959. godinu u Čehoslovačkoj. U potonjoj je Rath prikazan kao starac koji se zaposli kao ložač u čehoslovačkom skijalištu gdje se priprema za odlazak na Olimpijadu u Rimu. Tamo se on, u razgovoru za sumnjičavo spram Rathove njemačke nacionalnosti nastrojenim voditeljem skijališta, prisjeća događanja iz 1913. godine koje prepričava u tonu žalosti što nije uspio spasiti Bohumila Hanča za vrijeme utrke. Film uz teme prijateljstva, sporta, preživljavanja, ali i bračnog odnosa skijaša Bohumila Hanča i njegove supruge, ujedno i problematizira sukob po pitanju nacionaliteta češkog i njemačkog stanovništva u 1913., ali i 1959. godini. U kontekstu te problematizacije, postavljanje lika Emmericha Ratha u središte filma dobiva dodatni značaj. Osim zanimljivog narativa, valja spomenuti i vizualni karakter filma, zahvaljujući kojemu je Posljednja utrka ove godine dobila Češkog lava za najbolju fotografiju. Vizuali češkog gorja Krkonoše i spretno kadriranje pejzažnih vizura tim su bili upečatljiviji, što se gledateljskog iskustva tiče, zahvaljujući i kvalitetnoj slici omogućenoj novim 4K laserskim projektorom kojeg Art-kino koristi od nove prikazivačke sezone.

Ciklus prikazivanja čeških filmova u Art-kinu traje do nedjelje, svaki dan donoseći po jedan od naslova recentne češke kinematografije. Danas, u petak 3. studenoga u 18 sati, prikazuje se komična drama Gdje ima dima- ima i vatre redatelja Adama Kolomana Rybanskog. U subotu nas u Art-kinu čeka češka drama Zajedno u režiji Martin Müllera i Davida Laňke, s početkom prikazivanja u 17 sati. Tjedan češkog filma zatvara se u nedjelju u 17 sati projekcijom glazbeno povijesne biografske drame Il Boemo, redatelja Petra Václava. Il Boemo bavi se prikazom života češkog skladatelja Jozefa Myslivečeka, a valja istaknuti da riječ o drami koja je ujedno i ovogodišnji dobitnik Češkog lava za najbolji film i za najbolji zvuk.

Tjedan češkog filma jedan je u nizu programa kojima Art-kino nastoji dati na vidljivosti različitim nacionalnim kinematografijama. Ostvarenja stranih kinematografskih produkcija ne samo da su teško dostupna u komercijalnim kinima, već i na Internetu, stoga su ovakve suradnje uistinu hvalevrijedne. Ovaj nas mjesec u Art-kinu uz reviju prikazivanja češkog filma očekuju i programi posvećeni recentnim osvarenjima korejske i japanske kinematografije. Tjedan korejskog filma u Art-kinu moći ćete popratiti od 13. do 17. studenoga, a Tjedan japanskog filma pred kraj mjeseca, od 28. studenoga do 1. prosinca. Osim zanimljivih naslova i prilike za upoznavanje s različitim kinematografskim tradicijama i naslijeđima, ovo je ujedno i dobra prilika za pogledati film uz novi projektor. Razlika je u kvaliteti zbilja zamjetna, a nova tehnologija u prostoru crvenog baršuna Art-kina predstavlja ono najbolje od dvaju svjetova u jednoj dvorani. Stoga, ako ove prikazivačke sezone još niste imali priliku sjesti pred filmsko platno Art-kina, sada je vrijeme.

#Art-kino Croatia #češkifilm #Film #posljednjautrka #tjedančeškogfilma

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh