U Guvernerovoj palači održana „Riječka noć”- spoj kulture i sporta

Već smo puno puta doživjeli da se kultura može spojiti s različitim društvenim granama: kultura i visoka moda, kultura i zdrav život/gastronomija, kultura i borbe za razna prava – sve to ide ruku pod ruku, ali postoji jedan poseban spoj između kulture i sporta. Na prvu, zvuči kao kontradikcija, ali kombinacija sporta i kulture kao da potvrđuje onu poznatu poštapalicu „suprotnosti se privlače“. Još od 8. st. pr. nove ere, od kada postoje vjerodostojni zapisi održavanja sportskih igara u Olimpiji (začeci Olimpijskih igara), pobjednici/sportaši uvažavali su veliko poštovanje u društvu, te su im se s vremenom, odnosno s porastom popularnosti sporta/sportskih disciplina, također gradili i spomenici. Dovoljno je spomenuti kipove Diskobola (bacač diska), da se podsjetimo na dugotrajnu vezu kulture i sporta. U našem slučaju, onom riječkom, priča nije puno drugačija, Rijeka voli i slavi svoje sportaše. Naime, u Guvernerovoj palači, kući Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u četvrtak 9. svibnja, održana je Riječka noć kao pretprogram muzejskog projekta „Brdo kulture”. Večer je započela zanimljivom simfonijskom izvedbom pjesme „Rijeku volim ja”, koju je izveo mješoviti zbor i orkestar Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke.

Zbor i orkestar Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka

Za uvodnu riječ, okupljenima se obratila Tamara Mataija, ravnateljica PPMHP.

– Prije svega, sretan 37. rođendan Armadi! Ovim putem kroz međusektorsku i međuinstitucionalnu suradnju nastojimo približiti baštinu svim našim građanima. Sport je važan u našoj kulturi, govore nam o tome i brojni uspjesi naših sportaša, ali i emotivne reakcije svih nas na njihove rezultate. Samim time, i tema sporta ima svoj mjesto u baštinskoj ustanovi poput našeg Muzeja. Kada govorimo o identitetu Rijeke, NK Rijeka i Armada nezaobilazni su čimbenik. Večerašnja izložba i program donosi samo jedan mali segment riječkog nogometnog života i vjerujem da je ovo početak suradnje sporta i kulture, kao i sveobuhvatnog projekta o riječkom sportu i sportu Primorsko-goranske županije i njegovim sportašima.

Okupljenima se obratila i Ana Trošelj, predsjednica Gradskog vijeća.

– Nogometnom klubu Rijeka želim čestitati na uspjesima ove sezone i zahvaliti za svu sreću koju su nam pružili. Naravno, Armadi čestitam rođendan. Želim im još puno prekrasnih koreografija, dobrih gostovanja i odličnih fešti na Rujevici – ili možda da kažem na Kantridi. Ne znam, vidjeti ćemo. Također, željela bi zahvaliti klubu i navijačima na sudjelovanju u humanitarnim akcijama, a posebno sam bila ponosna na Armadu, kada su bili uskočili u pomoć pri preseljenju Dječje bolnice Kantrida. Forza Fiume!

Kao uvertira u cjelomjesečni kulturni program, koji će se održavati od 3. do 30. lipnja 2024. u mnogim riječkim kulturnim institucijama, otvorena je izložba „Riječka nogometna sezona 2023./2024.“, koja predstavlja još jednu odličnu sezonu HNK Rijeke. Rijeke, kao nogometnog kluba koji predstavlja grad i njegove vjerne navijače, predstavlja ljubav prema sportu i ljudima koji grade jednu lijepu riječku priču. Spoju kulture i sporta pridonijela je autorica projekta Denis Nepokoj, dok su za organizaciju zaduženi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka te suorganizatori, HNK Rijeka i Klub navijača Armada. Također, riječka je noć u muzeju upotpunjena i proslavom 37. rođendana navijačke skupine Armada. Svečanosti su prisustvovali Željko Sopić, trener HNK Rijeke, Nediljko Labrovića, vratar HNK Rijeke te Denis Povh, dugogodišnji tajnik KN Armada, koji su pričali o svojim počecima s Robertom Ferlinom u opuštenom tonu.

Željko Sopić i Nediljko Labrović

– Veliko nam je zadovoljstvo danas biti u našem Guveru. Kroz program „Brdo Kulture“ svake godine surađujemo s različitim sektorima i veliko nam je veselje što ove godine možemo promovirati kulturu i sport. Možemo promovirati naš nogometni klub Rijeka, koji širi entuzijazam i zajedništvo svih nas. Hvala vam na svemu tome, jer kroz sport izlaze na vidjelo sve one lijepe tradicionalne vrijednosti koje mi kao čovječanstvo-ljudi imamo. Također, čestitam i Armadi njihov 37. rođendan, koja je jedan od načina kako mi, građani, možemo sudjelovati u podršci – NK Rijeka svoj dio odrađuje na terenu, ali sigurno da ne bi bila tako uspješna bez podrške svojih navijač. Izjavila je Sonja Šišić, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a.

Sonja Šišić, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a

– Vjerujem, da nitko nema nedoumica što smo u najljepšu riječku palaču kulture, uveli sport. Sport je ove godine, prvi put u našem programu „Brda Kulture“, jer su sport i kultura neodvojivo povezane komponente urbanog života. Sportaši su najbolji ambasadori svoje zemlje i svojega grada, jer sa sobom nose veliko kulturno naslijeđe sredine iz koje dolaze. Obrasce ponašanja koje preuzimaju oni koji ih prate, a najčešće mladi koji u sportašima pronalaze svoje uzore i idole. I to je forte sporta. Izjavila je na početku svojega izlaganja Denis Nepokoj, autorica projekta.

Denis Nepokoj, autorica projekta

Navijačka skupina Armada već 37 godina predstavlja grad na Rječini i brani njegove boje, bilo na nogometnim stadionima, bilo dobrotvornim i humanitarnim radom. Pretpostavljam da, sada već gotovo davne, 1987. ni Edi Rauhar nije sanjao da će Armada proslaviti svoj rođendan okružena mramornim zidovima i historicističkim skulpturama – ali to je Rijeka, spoj nespojivog.

Ovim putem redakcija ArtKvarta čestita rođendan Armadi, uz najljepše čestitke i nebrojene koreografije!

Fotografije: Aleš Suk

#Armada #Brdo kulture #HNK Rijeka #Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja #Riječka noć

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh