U PETAK I SUBOTU DANI MO VOJAK: RADIONICE, UREĐENJE TRGA NA JEDAN DAN, EKO SAJAM…

U organizaciji Mjesnog odbora Vojak, a u suradnji s Društvom arihitekata Rijeka i OŠ „Vladimir Gortan“, ovoga petka i subote, odnosno 29. i 30. rujna, zanimljiv se program odvija povodom Dana MO Vojak zanimljiv program odvija i u tom dijelu grada, a s ciljem kako bi se žitelji Vojaka međusobno bolje upoznali i čvršće povezali u težnji da život u svom kvartu učine puno kvalitetnijim.

Dani MO-a Vojak bit će otvoreni u petak dvama zanimljivim stručnim predavanjima posvećenim kulturi javnog prostora i fantastičnom djelu Josipa Kulfaneka, gradskog vrtlara pejzažista u razdoblju između dva svjetska rata. Njegov zeleni potpis nose svi parkovi i drvoredi Sušaka, a baš na području današnje OŠ “Vladimir Gortan” stvorio je i vlastiti rasadnik.

Predavanja u školi Mjesnom odboru Vojak daruju ugledni stručnjaci: krajobrazna arhitektica  Dobrila Kraljić te arhitekt i urbanist Bojan Bilić, a kao poseban gost u programu  sudjeluje i unuk Josipa Kulfaneka, dr. sc. Danko Holjević.

Program se nastavlja u subotu, a uključuje košarkaški turnir za mlade na omiljenom Vojnom igralištu te kreativne radionice za djecu na otvorenom uz mali eko sajam na kojem će svoje proizvode ponuditi i učenici iz školske zadruge „Josip Kulfanek“. Sve zainteresirani imat će priliku upustiti se i u zanimljivu povijesnu šetnju zaboravljenim Vojakom.

Čitav je program oblikovan tako da potakne na razmišljanje o javnom prostoru koji dijelimo: kako se prema njemu odnosimo, jesmo li svjesni njegove važnosti i možemo li ga oplemeniti. U tom su duhu osmišljene i radionice za djecu koje se održavaju na kolnom prilazu ispred marketa Brodokomerca i susjednoj zelenoj površini. Na jedan dan ovaj prostor bit će predan pješacima, poseban naglasak u ovoj se akciji stavlja na mogućnost promišljanja trenutačne situacije, odnosno sa željom da svi okupljeni razmisle je li moguće promet na tom prostoru regulirati tako da ljudi, a naročito djeca i stariji, steknu prednost nad vozilima i osjećaju se sigurnima, odnosno je li moguće umjesto današnjeg okretišta za automobile i neoznačenog parkirališta baš na tom prostoru dobiti mjesto identiteta Vojaka, mjesto neometane komunikacije, pješačko susretište i informativnu točku, trajni trg što Vojaku nedostaje? Posjetiteljima će biti ponuđena i anketa u kojoj će moći izreći svoje mišljenje, a moći će pogledati kako ovaj prostor zamišljaju djeca koja će se njime baviti na vrtlarskoj, te na dvjema radionicama likovnog i arhitektonsko-urbanističkog predznaka.

Zahvaljujući ovoj akciji Vojak će barem na jedan dan imati svoj trg, otvorenje kojega će biti svojevrsna umjetnička instalacija, što je najvažnije njegovo će uređenje predvoditi najmlađi žitelji mjesnog odbora, što sigurno nije nevažno u čitavoj priči o promišljanju budućnosti ovoga kvarta.

Radionice će biti osmišljene u suradnji s urbanom vrtlaricom Danielom Torjan i Društvom arhitekata Rijeka, koje će na Vojak dovesti posebno izdanje edukativne radionice “Minijatura” – prve i jedinstvene radionice u Republici Hrvatskoj kroz koju se djeca upoznaju sa strukama urbanizma i arhitekture. Zasluge za ovo gostovanje u prvom redu pripadaju arhitektici Martini Mataiji, koja je u pripremu i realizaciju ovogodišnjih Dana Mjesnog odbora Vojak uložila naizmjerno mnogo volonterskog rada.

Iz MO-a Vojak poručuju da će se o važnosti javnih prostora – trgova, parkova, šetnica, igrališta – odlika kojih mora biti otvorenost i dostupnost svim građanima, a kojima bi privatni i komercijalni interes trebao biti suradnički podređen, razgovarati i ubuduće. Činit će se to kroz ciklus javnih predavanja i susreta s građanima, objedinjenih pod imenom „Pričamo o Vojaku“. Govorit će se i o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kvarta, ponekad vjerojatno i žustrije diskutirati, sučeljavati mišljenja, u MO Vojak svjesni su činjenice da ne mogu svi o svemu misliti na isti način, što će također pridonijeti izgradnji „trgova“ kao prostora društvenosti i urbanog identiteta. Ne doslovno, u betonu i kamenu, ali jednako stvarno – stvarajući prostor za susrete, druženja, razgovore, razmjenu mišljenja  i jačanje kvartovskog zajedništva.

Neka posljednji rujanski vikend bude prvi korak na putu tog nastojanja, poručuju iz MO Vojak, uz neizostavni poziv svima da izađu na Trg!

Zelena površina ili ono što je od nje na Vojaku preostalo

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA MO VOJAK

Petak, 29. rujna

  • “Kultura javnog prostora”, predavanje, Bojan Bilić, dipl. ing arh. – OŠ “Vladimir Gortan” u 17 sati

Javni prostor gotovo svih naših gradova značajno je nagrižen divljaštvom, primitivizmom i trashom. Čim uđete u javni prostor, vidite da su razmjeri te infekcije jako veliki, negdje i jezivi. Izgubljeni su ili srozani mnogi kriteriji, pa tako i oni ponašanja i gradnje u zajedničkom prostoru.

Postoje mali problemi urbanističkog i arhitektonskog trasha ili kiča, nažalost vrlo brojni u Rijeci, poput ljubičastog nebodera, ili nebodera s uzorkom dresa nogometnog kluba preko cijelog pročelja. Zbog takvih pojava naša će generacija nakon sto godina biti upisana kao generacija kičera. No postoje i puno ozbiljniji problemi bespravne gradnje s gotovo 1.000.000 neprimjerenih zahvata, uglavnom na jadranskoj obali.

Korijeni i razlozi problema u prostoru duboki su i sveobuhvatni, a najveći autoritet urbanizma ovih prostora prof. Ante Marinović – Uzelac, doktorant sa Sorbonne ističe dva osnovna: opći nedostatak zdravog razuma i dobrog odgoja. Ljudi        u restoranu ne znaju govoriti ispod glasa, često urlaju dok u javnom prostoru razgovaraju na mobitel, u prometu nekontrolirano trube, parkiraju tamo gdje ne bi smjeli, ne znaju gdje odlagati smeće, ne znaju pozdraviti na stubištu, ne znaju stisnuti gumb za “gore” ili “dolje” u dizalu, uvijek stisnu oba “da što prije dođe”. Elementi javnosti stalno se potiru neželjenom tuđom privatnošću. Zbog evidentnih problema u prostoru protekle sam tri godine na svih svojih pet                                kolegija na Građevinskom fakultetu                                    uvodna predavanja prilagodio situaciji, i nazvao ih Kultura prostora.

  • “Zelena ostavština Josipa Kulfaneka”, predavanje, mr.sc. Dobrila Kraljić, dipl. ing agr . – OŠ “Vladimir Gortan” u 18 sati

Josip Kulfanek (Letovice kraj Brna, 12. 03. 1899 – Rijeka, 28. 02. 1976). Nakon završenog studija vrtlarstva u Brnu, gdje je specijalizirao cvjećarstvo i uređenje parkova, dolazi na usavršavanje u Karlovac, a 1926. prihvaća ponudu da se zaposli na mjestu gradskoga vrtlara Sušaka. Stvorio je osebujan stil podizanja i obnove parkova i drugih zelenih površina temeljen na poštovanju i korištenju izvornoga pejzaža i samonikloga raslinja. Jedno od njegovih djela je Trsatski park koji je podizao od 1926. do 1940. Na Trsatu je osnovao i gradsku vrtlariju koja je postala rasadnikom mediteranskoga bilja. Sadnice ukrasnoga grmlja i stabala iz njegova rasadnika u parkovima su i vrtovima duž hrvatske obale. Djelovao je u Poreču, Pazinu, Bujama, na Krku i Brijunima, a ozelenio je i dio Golog otoka. Kao poseban gost u programu sudjeluje dr.sc. Danko Holjević, unuk Josipa Kulfaneka.

Na predavanja su pozvani svi zainteresirani građani, ulaz je slobodan.

Subota, 30. rujna

Radionice za djecu su besplatne, traju po 90 minuta, uključuju 15 sudionika po radionici. Učenici OŠ “Vladimir Gortan” mogu se prijaviti kod svojih razrednika, a svi ostali, uključujući sudionike košarkaškog turnira za mlade (starije od 11 godina), na e-mail adresu mo.vojak@rijeka.hr.

  • “Cvjetka i njezina družina: zelena avantura”, vrtlarska radionica za djecu 5-10 godina – voditeljica Daniela Torijan, urbana vrtlarica – Prilaz Vladimira Gortana u 10 sati

Na ovoj radionici djeca neće uživati samo u slušanju zanimljive priče, već će imati dobru priliku naučiti više o vrtlarstvu, recikliranju i važnosti uzajamne podrške u onomu što nazivamo zajednica.

To su velika znanja koja se mogu primjenjivati već od malih nogu. Ima li boljeg učenja od – zabavnog učenja? Glavni junaci ove vesele radionice su Cvjetka i njeni prijatelji. To je uzbudljiva avantura u kojoj će naši najmlađi čuti priču o hrabroj biljci Cvjetki koja je stvorila krasan vrt u odbačenoj plastičnoj boci. Otkrit ćemo kako zajedno stvoriti vlastiti mali vrt, i to vrt koji raste skupa s mališanima, kao da je njihov prijatelj.

  • “Zamisli svoj trg”, likovna radionica arhitekture i urbanizma za djecu 8- 13 godina, voditeljica, Ana Orlić, mag.ing.arh. Prilaz Vladimira Gortana u 11.30 sati

Kroz likovnu radionicu „Zamisli svoj trg“ promatrat ćemo prostor i zgrade koje se nalaze na centralnom lokalitetu kvarta Vojak prilazu Vladimira Gortana. Potom ćemo ondje zajednički zamisliti i nacrtati novi trg ispunjen svim onim stvarima koje mu nedostaju. Naglasak radionice je na promišljanju javnog prostora i novog trga koji čine centar okupljanja za sve stanovnike i posjetitelje kvarta Vojak, OŠ Vladimir Gortan i obližnjih lokala. Zajednički ćemo tražiti odgovore na pitanja: Što sve čini jedan dobar gradski trg? Što sve čini naš trg Vojak?

  • “Izgradi svoj trg”, likovna radionica arhitekture i urbanizma za djecu 8- 13 godina, voditeljica Martina Mataija, mag.ing.arh. Prilaz Vladimira Gortana u 13.00 sati

Zajednički ćemo osmisliti novi trg referirajući se na radove nastale na likovnoj radionici “Zamisli svoj trg”. Na radionici ćemo se upoznati s pojmom trga kroz različite pojmove koje možemo pronaći na lokaciji kao i one koji

nedostaju kao što su granice, pročelja, pristupi, sadržaji, zelene površine, urbana oprema. Različitom urbanom opremom te korištenjem boje u prostoru zauzet ćemo postojeću kolnu površinu i prisvojiti je pješacima na jedan dan. Djeca će obojati postojeće elemente u prostoru kao štu su stupići i žardinjere te postaviti mobilnu urbanu opremu – parternu oblogu, stalak za izložbu, opremu za sjedenje itd.

Otvorenja “trga na jedan dan” – 15.30 sati

Šetnja Vojakom – polazak iz Prilaza Vladimira Gortana u 14 sati

Eko sajam – Prilaz Vladimira Gortana, od 8 do 17 sati

Košarkaški turnir – Vojno igralište, od 9 sati

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh