Upoznaj umjetnicu u MMSU: Laura Barić

Laura Barić, dobitnica nagrade MMSU-a na 36. Salonu mladih, dolazi na dvotjednu riječku Kamov rezidenciju

U četvrtak, 21. ožujka u 19:00 sati, u prostorijama MMSU-a, Laura će predstaviti svoje umjetničko istraživanje vezano uz borilačke vještine i sportove. Tijekom protekle godine, Laura se temeljito posvetila istraživanju borilačkih vještina i sportova, kombinirajući teoriju i praksu. Sudjelovala je u raznovrsnim treninzima i aktivnostima, čitala relevantnu literaturu te sudjelovala na seminarima, kampovima i borilačkim natjecanjima kako bi dublje istražila povezanost tijela, repetitivnosti, kompetitivnosti i discipline. Nastavlja svoje istraživanje u Rijeci, gdje se fokusira na koncepte umjetnosti i umijeća u borilačkim vještinama, istražujući ih kroz dokumentaciju i vizualni segment svog rada.

Kroz raslojavanje značenja treninga, istražujem utjelovljavanje znanja kroz proces repeticije, pojam „deliberate practice“ i umijeće koje uključuje individualnu ekspresiju. U sklopu istraživanja odlazim na Tajland gdje bilježim odnos između zapadnjačkog i istočnjačkog pristupa tim konceptima. Proučavam motivacije boraca, strukture treninga, razlike između sporta i vještine i granice između bola i zabave.

Laura Barić (1993.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije 2016. godine. Nakon završenog studija, pored umjetničkih projekata, počela je raditi i kao digitalna dizajnerica što se u vidu estetike odrazilo i na njen umjetnički rad. 2019. završila je internacionalni program WHW akademije. Do sada je realizirala četiri samostalne izložbe (2022. „Plavo nebo s preljevom“, Galerija VN, Zagreb, 2021. GMK „TIME OUT“, 2020. Artoratorij „Priprema, pozor, rast“, 2017. Galerija Šira „P je nesigurno R“) i sudjelovala u nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2019. je boravila na rezidencijalnom programu na „Academie Schloss Solitude“, te je iste godine osvojila i prvu nagradu za svoj rad „Two ways of slicing the onion“ na „Grisia Youth“ festivalu u Rovinju. Godine 2022. osvojila je MMSU nagradu za rad „TIME-OUT“ na Salonu mladih. Zanima ju tijelo i tjelesnost, kako fizičko, tako i virtualno. Svoje radove najčešće realizira kao multimedijske instalacije koje gradi od različitih objekata, videa, fotografija i tekstova kojima istražuje različite kulturološke fenomene, uključujući ideje uspjeha, strukture, konzumerizma i spontaniteta. Često se služi elementima apsurda i vizualima koji koketiraju s pop kulturom i komercijalnom estetikom. Živi i radi u Zagrebu.

Autor fotografija: Juraj Vuglač

#36. Salon mladih #Kamov rezidencija #Laura Barić #MMSU

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh