Vičević i Lekić nagrađene autorice Godišnje izložbe HDLUR-a

Povodom 77. godišnje izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, dodijeljene su i ovogodišnje nagrade te pohvale za rad.

Između 64 umjetnica i umjetnika sudionica/-ika ovogodišnje izložbe, stručni žiri za dodijelu nagrada kojeg čine Damir Šegota, predsjednik Upravnog odbora HDLUR-a, Silvija Đolonga, predsjednica Umjetničkog savjeta HDLUR-a i Barbara Cetina, nagrađena autorica prošlogodišnje izložbe HDLUR-a, dodijelio je Godišnju nagradu HDLU Rijeka za najbolji rad na izložbi Nini Lekić i Celestini Vičević, a pohvalu za rad dobili su Borislav Božić i Silvana Konjevoda.

Nagrađene autorice Nina Lekić i Celestina Vičević

Čelična instalacija „V8“ Nine Lekić sastoji se od dva objekta, čiji koncept polazi na premisama čiste forme, simbolizirajući sedam pojedinaca/-ki koji su sudjelovali/-e u postavljanju jedne od kompozicija u čeliku, a čiji je naziv inspiriran konceptom V8 motora.

Nina Lekić, V8, 2023., čelik, 47 x 38 x 23 cm

„Svaka od čeličnih šipki od kojih se sastoji instalacija, simbolizira jedinstvenu komponentu, koje zajedno tvore kompleksnu, ali skladnu cjelinu. Druga kompozicija unutar rada predstavlja istu bit, ali s dodatkom boje kako bi naglasila dijalog između sirove snage čelika i ekspresije boje. U mom radu istraživanje i upotreba različitih materijala te sklad u kontrastu su ključni aspekti. Također paleta boja ili tonova koju odabirem za svoje radove doprinosi naglašavanju tekstura i odnosa između elemenata, čime podržavam minimalistički izraz. Prema željenom efektu, odabir boja može istaknuti, negirati ili unijeti dubinu i atmosferu unutar prostora instalacije“, navodi Lekić u umjetničkoj izjavi.

Kako navodi autotorica, „V8“ igrom oblika i boje, istražuje kompleksnost principa jedinstva i individualnosti, ujedno pozivajući na introspekciju međuljudskih odnosa i utjecaja zajedništva na oblikovanje pojedinca.

Rad Celestine Vičević, Shakti – Planina i ispod nje (2022.), pripada ciklusu grafika otisnutih na papiru ili tkanini, s izvezenim crtežom. Kako navodi autorica, Shakti je pojam koji predstavlja ženski princip, u svim njegovim aspektima stvaranja – rastu, transformaciji, pokretu ili nježnosti.

Celestina Vičević, Shakti – Planina i ispod nje, 2022., bakropis na platnu žutici, ručni vez koncem na platnu žutici, 120 x 70 cm

„Shakti – energija rasta, transformacije i obnavljanja jest energija Žene i nalazi se u simbolu crvene točke i crvenog. Crveno je simbol i metafora, motivi cvijeća i biljaka također. Utoliko se novonastali ciklus grafika (…) uz dodatak izvezenog crteža (još jedna ‘ženska’ aktivnosti, ili čak ‘tkanje života’), predstavlja kao pjesnička slika koja nadilazi vidljivo, prepoznatljivo i pojedinačno, i veže se za Izvor. Ovaj je ciklus nastavak mojih ranijih umjetničkih preokupacija i razmišljanja u materijalima (poput razmišljanja na nekom stranom jeziku, a ovdje je moj novi jezik igla i konac, crtanje vezom). Cijeli stvaralački proces predstavlja za meneoblik meditacije u pokretu, gdje je umjetničko istraživanje oblik spoznavanja (kako sebe tako i svijeta)“, navodi Vičević u umjetničkoj izjavi.

Pohvale za rad Silvani Konjevodi i Borisu Božiću

Kako objašnjava Božić, čiji je izloženi rad ove godine odlikovan posebnom pohvalom, „Ciklus Memorija moga djeda propituje moju vlastitost u kontekstu obiteljske povijesti, tj. istraživanje identiteta. Ovaj rad, Očevina II, sastoji se od pet dijelova i to dijela drvenog stupa (poprečni rez) koji je imao važnu funkciju u obiteljskoj konstrukciji, a o čemu govore i tragovi koji su posljedica vremena i crvotočine. Ovo nije samo komad drvene konstrukcije koja se već raspada i truli od dugogodišnje izloženosti svim vremenskim utjecajima, ovo je potvrda nečije brige i nastojanja da osigura egzistenciju svojoj porodici. Fotografije su samo duhovni i emocionalni svjedoci interpretacije odnosa mene spram mojih predaka.”

Borislav Božić, Iz ciklusa Memorija moga djeda, 2023. kombinirana tehnika, poliptih, pet segmenata 20 x 20 cm

Silvana Konjevoda, također odlikovana pohvalom žirija, ove se godine prvi put predstavila slikama-objektima, tako izlazeći u sam prostor:

„Inače volim eksperimentirati različitim materijalima, naizgled nespojivim. Radi se o radovima u gipsu na drvu ili plastičnoj masi, s naglašenim intervencijama gestom, površinom te prigušenim koloritom i diskretnim crtežom. Naslovi radova su namjerno zbunjujući jer želim kod promatrača zaustaviti analitički um, kao kod koana, tako da emocije i asocijacije budu te koje vode promatrača pri doživljaju djela”, kazala je Konjevoda.

Silvana Konjevoda, Mačka na vrućem limenom krovu, 2023., kombinirana,18 x 15 x 10 cm

Ove godine, izložba je locirana u Galeriji Juraj Klović te Galeriji Garbas u Užarskoj ulici. Izložbu možete posjetiti sve do 18. siječnja 2024. godine, od radnim danom 10-13 te 17-20 sati te subotom od 10-13 sati.

Fotogalerija s otvorenja: Klara Stilinović

#Celestina Vičević #Galerija Garbas #Galerija Juraj Klović #HDLUR #Nina Lekić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh