Započinje PERISKOP – Festival suvremenog plesa i cirkusa 2023.

U ponedjeljak, 4. rujna Rijeka postaje mjestom održavanja suvremenih plesnih koreografija i cirkuskih točaka. Hrvatski kulturni dom na Sušaku i Filodrammatica osmu godinu za redom ugošćuju eminentne hrvatske i europske koreografe, plesače i crikusante koje nam predstavlja Udruga Prostor Plus.

Festival Periskop je manifestacija suvremenog plesa i suvremenog cirkusa kojom se nastoji ojačati regionalna i domaća izvedbena scena dovođenjem domaćih i inozemnih plesnih i cirkuskih predstava te uložiti napore u decentralizaciju suvremenog plesa i cirkusa u Hrvatskoj, raditi na razvoju publike i osigurati vidljivost izvedbenih umjetnika u kulturi.

Simone Aughterlony, Petra Hraščenec, Saša Božić_Kompas, 2020.

//IZVEDBENI PROGRAM//

Ponedjeljak 4.9. 21h / HKD na Sušaku

ZAGRLJAJI/ Ksenija Zec

Utorak 5.9. 21h / HKD na Sušaku

THE CITY / Andreas Hannes (NL)

Srijeda 6.9.

Novi horizonti

20 h / Filodrammatica

MIR I TIŠINA /Larisa Štefančić

21 h / HKD na Sušaku

MOJA SMRT I JA / PETRA NAJMAN

ČETVRTAK 7.9. 21 h / HKD na Sušaku

Lokalna autorica

MELODRAMA / Ivana Kalc

Petak 8.9. 21 h / Filodrammatica

ŽONGLERSKI KONCERT / Mismo Nismo (SLO)

Subota 9.9. 21 h /HKD na Sušaku

HEROES / Mia Zalukar i Bruno Isaković

Nedjelja 10.9. 20 h / Filodrammatica

PERISKOP OUTRO

PREDSTAVA KOJA NASTAJE / NDA CRO

Malo sutra_Kill B., 2020.

// POPRATNI PROGRAM //

25.8. – 8.9. / Filodrammatica

Rezidencija / Cirkuska rezidencijska mreža

FOREST /Danijela Zajc (SLO)

Četvrtak 7.9. 19:30 h / Filodrammatica

PREZENTACIJA RADA U NASTAJANJU

FOREST / Danijela Zajc (SLO)

// EDUKATIVNI PROGRAM //

Ponedjeljak 4.9. 18:30 – 20h / Filodrammatica

SKIPPING / plesna radionica

mentor Andreas Hannes (NL)

Utorak 5.9. 17 – 20 h / Filodrammatica

RADIONICA TEHNIKE NA STATIČNOM TRAPEZU / cirkuska radionica

mentorica Petra Najman

Subota 9.9. 10-13 h / Filodrammatica

RADIONICA DINAMIKE NA SVILI I UŽETU / cirkuska radionica

mentorica Danijela Zajc (SLO)

Subota 9.9. 17-20 h / Filodrammatica

RADIONICA ŽONGLERSKOG POKRETA I TEHNIKE / cirkuska radionica

mentori Mismo Nismo (SLO)

Matea Bilosnić_KLOWN, 2021.

Festival producira Udruga Prostor Plus, pokrenut je 2016. godine, a njegov je program koncipiran kao kombinacija izvedbenog, radioničkog i popratnog programa. U sklopu glavnog, izvedbenog programa donosimo gostovanja recentnih djela hrvatske produkcije, kao i gostovanja međunarodnih produkcija s područja plesa i cirkusa, dok radionički formati pružaju priliku lokalnoj plesnoj i cirkuskoj sceni za rad s afirmiranim plesačima_cama ili umjetnicima_cama disciplina suvremenog cirkusa te su primjer jačanja kapaciteta lokalne umjetničke zajednice. Festival je od velike važnosti za postojanje, a potom i razvoj suvremenocirkuske umjetnosti u Rijeci i cijeloj regiji  jer predstavlja jedinu manifestaciju koja sustavno podržava lokalnu cirkusku scenu radionicama te kontinuirano dovodi predstave suvremenog cirkusa u Rijeku i okolicu. Naime, u odnosu na druge tipove umjetničkog izričaja, suvremeni ples i cirkus sporadično su zastupljeni u kulturnom životu Rijeke, a vrlo često imaju periferno mjesto u kulturnim politikama te se nadamo kako bi se uspostavom festivala koji je istovremeno zamišljen kao mjesto susreta neafirmiranih i afirmiranih plesnih umjetnika/ica, radioničkih aktivnosti i eksperimenta, poboljšao status umjetnika/ica o kojima je riječ. Od samog početka se festival trudi biti podrška lokalnoj sceni i neafirmiranim izvedbenim umjetnicima, pa tako se kroz posebne programske linije predstavljaju prvi radovi novih autora/ica (Novi horizonti), te lokalni umjetnici/e (Lokalni autori). Ujedno, budući da u takvom kontekstu postoji potreba za radom s publikom, osmišljen je i popratni program, koji je svake godine nešto drukčiji – imali smo filmske uratke koji se tiču suvremene plesne i suvremene cirkuske umjetnosti, izložbe i glazbeni program, radionice pisanja kritike i sl., koji putem drugih medija nastoje publici dodatno približiti suvremeni ples i pokret te cirkusku umjetnost, a samim time i postaju dio njihova kulturnog svijeta. Ove smo godine pak naglasak stavile na edukativni program te na festivalu posjetitelji mogu birati među čak četiri radionice, što plesne što cirkuske tehnike, bili profesionalci ili početnici.

Udruga Prostor Plus

Radujemo se vašem dolasku

Naslovna fotografija: Irma Omerzo, Nevidljivi (ples), 2022.

Sve korištene fotografije su vlasništvo Udruge Prostor Plus.

#ArtKvart #Cirkus #Festival Periskop #Filodrammatica #HKD na Sušaku #izvedbena umjetnost #Rijeka #suvremena plesna koreografija #Suvremeni ples #udruga Prostor plus

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh