Završila maratonska sjednica Gradskog vijeća, usvojen rebalans proračuna, ali ne i izvješće Marina Blaževića

Točno u 21 sat, nakon dvanaestosatnog vijećanja, završila je 21. sjednica Gradskog vijeća Rijeke, na kojoj je najvažnija točka bio prijedlog rebalansa gradskog proračuna, koji je na kraju i usvojen, a nakon što je bio odbijen na sjednici održanoj u svibnju. Za rebalans proračuna glasalo je 17 vijećnika, njih 13 je bilo protiv.

Na maratonskoj sjednici, što je potrajala čak 12 sati, bilo je zanimljivih točaka dnevnog reda i rasprava, naročito kada se raspravljalo o riječkim tržnicama i paviljonu na Brajdi, a zanimljivo je bilo i kada je kultura u pitanju, vijećnici nisu usvojili godišnje izvješće Hrvatskog narodnog kazališta Ivan Plemeniti Zajc, Marin Blažević, intendant HNK, iznova je morao objašnjavati zbog čega rezultati poslovanja nisu bili bolji, odnosno zbog čega su se povećale naknade troškova zaposlenima, naknade troškova onima izvan radnog odnosa, te o povećanju od čak 140 posto kada su u pitanju rashodi što se odnose na zatezne kamate po dobivenim presudama zaposlenika, a na teret Grada Rijeke, te na dugovanja koje najveća kulturna ustanova u Gradu.

Da Blaževićevo izvješće neće proći bilo je jasno već nakon što se Maša Magzan, nezavisna vijećnica i predsjednica Odbora za kulturu,  požalila na ponašanje prvog čovjeka HNK tijekom sjednice Odbora za kulturu, koji se, prema njezinim riječima, neprimjereno izražavao, vrijeđao, iznosio neistine i optužbe, te napustio sjednicu prije završetka.

–  Ne mogu pomoći gospođo Magzan što odgovore na sva pitanja tumačite kao divljaštvo, možda je problem u tome što ne dobijete odgovore koje želite čuti, rekao je Marin Blažević, koji je Maši Magzan prebacio što ne dolazi u kazalište, ali i pokušao objasniti iz kojeg su razloga povećani troškovi zaposlenicima, odnosno kako je nastao akumulirani dug, ali sve to nije mu pomoglo da vijećnici usvoje izvješće za 2022. godinu.

– Kada bi se mene pitalo za osobno mišljenje i za dojmove imala bih štošta za reći. Što se mojih dolazaka u kazalište tiče, dolazim u kazalište, ali vas nešto nema, a nemate niti WC papira i sapuna u toaletima. Nacionalna kazališna kuća, uzvratila je Maša Magzan, ustvrdivši da Blažević radi što hoće, iako ravna najvećom i najskupljom kulturnom institucijom u Rijeci.

Za razliku od HNK Ivan Plemeniti Zajca prihvaćena su izvješća Gradskog kazališta lutaka, MMSU-a, Muzeja grada Rijeke, iako je poslovao s gubitkom, i iako se nitko iz MGR-a nije pojavio na Odboru za kulturu, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i Art kina.

Ilustracija screenshot Grad Rijeka

#Gradsko vijeće #Marin Blažević #Maša Magzan

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh