Željko Senečić, scena i stil: ciklus filmova posvećen velikom hrvatskom scenografu

Povodom devedesete godišnjice rođenja Željka Senečića na prosinačkom programu Art-kina nalazi se prigodni ciklus Željko Senečić, stil i scena kojim se odaje počast ovom izuzetnom i svestranom filmskom djelatniku čiji je scenografski rad obilježio poveći dio relevantne jugoslovenske i hrvatske kinematografije.

Kada se pogleda popis samo izabranih djela na kojima je potpisan kao umjetnik interijera i eksterijera, postaje jasno koliki je zapravo Senečićev doprinos jugoslavenskoj, odnosno hrvatskoj filmskoj umjetnosti. Za svoj rad četiri puta je nagrađivan Zlatnim arenama u Puli, a dobitnik je i nagrade Vladimira Nazora za životno djelo te Nagrade za životno djelo za scenografiju na Motovunskom filmskom festivalu i Zlatnog Oktavijana za životno djelo za scenografiju u hrvatskoj kinematografiji.

Slikar, scenograf, redatelj kako kazališni tako i filmski, scenarist, pisac i dramatičar, kolumnist… Željko Senečić svestrana je umjetnička ličnost, neiscrpne inspiracije. No za potrebe filmske povijesti Senečić će svakako ostati upamćen po svom radu na televiziji i filmu – kao scenograf.

Istaknuta slika: Art-kino

U sklopu ciklusa prikazat će se sljedeći filmovi: Rondo Zvonimira Berkovića koji je na rasporedu 6. prosinca u 20:00 sati, Događaj Vatroslava Mimice koji će igrati 11. prosinca u 20:00 sati), Kuća Bogdana Žižića 16. prosinca u 20:00sati i Limeni bubanj Volkera Schlöndorffa koji će se prikazati 23. prosinca u 20:00 sati.

Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.

#Art-kino #ciklus filmova #devedeseta godišnjica #Film #Željko Senečić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh