„ŽENA” na postamentima na Korzu

20. natječajna izložba fotografija „ŽENA” u organizaciji Foto kluba Color otvorena je danas, 7. ožujka, na postamentima na Korzu. 20. jubilarna izložba Žena u organizaciji Fotokluba Color najveća je do sada po učešću autorica i autora koji su poslali svoje fotografije

Zaprimljeno je oko 600 fotografija od 99 autorica i autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Selektorica izložbe je Ana Žanko, povjesničarka umjetnosti iz Sinja.  Izložbu je otvorio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog fotosaveza. Izložbu je financijski potpomogao Grad Rijeka, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Prvu nagradu osvojio je Nenad Martić, EFIAP PLATINA, član Fotokluba Zagreb s fotografijom Plešući s crvenom na žutoj. Drugo mjesto pripalo je Andreji Ravnak, MF FZS, EFIAP/d1, članici Digitalnog Foto Kluba Celje u Sloveniji, s fotografijom asiL anoM, a treća je Lucija Stolnik, članica Fotokluba Zagreb, s fotografijom Fjoka.

Nenad Martić – 1. nagrada – Plešući s crvenom na žutoj

Pohvaljeni su Boris Golub, FA I HFS, Zagreb, Fotoklub Zagreb, Summit, Dubravka Ovčarić, Rijeka, FK Color, Sjena, Goran Kupčerić, Valpovo, Instruktor HFS, Fotoklub Valpovo, Ukrajinke, Marijo Maduna, Mostar, Foto klub Mostar, Bosna i Hercegovina, Girl Power, Neda Rački, EFIAP/d2, Zagreb, Fotoklub Zagreb, U izlogu, Zvonko Radičanin, EFIAP/d2, Zagreb, Fotoklub Zagreb, Hommage to Fan Ho

Podjela nagrada održat će se sutra, u petak, 8. ožujka u 19:00 sati u novoj galeriji Galeriji Pasaž Fotokluba Color, u Križanićevoj 1b, koja će tom prigodom biti predstavljena javnosti.

Selektorica izložbe Ana Žanko iz Sinja u predgovoru kaže: „Možda više nego li ijedna druga tema u povijesti umjetnosti, tema žene podložena je eksploataciji, banalizaciji i krajnje klišeiziranoj interpretaciji u kojoj se ženski lik, odnosno žensko tijelo, često svodi isključivo na objekt/predmet pogleda i žudnje. U toj igri uloga ženi, odnosno njenom tijelu, pripada samo pravo da bude lijepo i poželjno. Polazeći od takvih strepnji, obradovalo me vidjeti da većina autora i autorica nije u pristupu temi upala u zamku eksploatacije i objektivizacije drugosti, nego je ponudila širu interpretaciju i drugačiji pogled. Pri odabiru vodila sam se kriterijima ne samo tehničke kvalitete i savršenstva forme, nego i zanimljivosti i kvalitetom sadržaja, autorskim osjećajem za poetiku trenutka i decentnost naracije. U tom smislu pobjedničke i pohvaljene fotografije za mene predstavljaju najbolji omjer svih gore spomenutih faktora koje fotografija treba imati, a da bi iskočila/odskočila iz jednoličnosti hiperprodukcije i vizualnog zasićenja. Usprkos stilskoj različitosti, zajednički nazivnik svih fotografija uvrštenih u selekciju jest snažan osjećaj poštovanja i divljenja spram žene, ženskog tijela, krhkosti i snage koju utjelovljuje. Bilo da se radi o uličnoj fotografiji, aktu, portretnoj ili umjetničkoj fotografiji, ženska lica i tijela na ovim fotografijama prenose važnu poruku o ženskoj snazi, ljepoti, zajedništvu i važnim društvenim i političkim temama koje prožimaju sve aspekte naše svakodnevice.

Istaknuta fotografija: asiL anoM, drugonagrađena Andreja Ravnak

#Fotoklub Color Rijeka #natječajna izložba #Nenad Martić #Rijeka #žena

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh