128 godina od prve hrvatske rendgenske fotografije snimljene u Rijeci


Peter Salcher, rođen 23. listopada 1953. u Zagrebu, bio je izuzetan fizičar i pionir fotografije s nevjerojatnim doprinosima u razvoju znanosti. Svoju karijeru započeo je doktoratom u Grazu 1872., a od 1. listopada 1875. do 1909. godine bio je profesor fizike i mehanike na Mornaričkoj akademiji austrougarske vojske u Rijeci.

Osim što je bio učitelj Georga Ludwiga von Trappa, najodlikovanijeg podmorničkog časnika Prvog svjetskog rata, Salcher je ostvario niz značajnih znanstvenih uspjeha. 1886., surađujući s Ernstom Machom, zabilježio je ultrabrzom fotografijom akustične pojave tijekom leta puščanog zrna.

Peter Salcher i Sándor Alexander Riegler, riječki eksperiment; fotografske snimke udarnoga vala uzrokovanoga puščanim zrnom u letu kojima je potvrđena teorija udarnog vala E. Macha, snimljene 1886. u riječkoj tvornici torpeda Torpedofabrik Whitehead & Comp., objavljene 1887. u radu Fotografsko bilježenje pojava u zraku uzrokovanih projektilima u izdanju Carske akademije znanosti u Beču. Izvor: Hrvatska tehnička encikolpedija

Njegovi eksperimenti potvrdili su postojanje „udarnog vala” ili „zvučnog zida”, čime su postavili temelje modernim istraživanjima u zrakoplovstvu.

Tijekom svoje karijere, Salcher je također bio aktivno uključen u meteorološka istraživanja i postao je jedan od osnivača Kluba za prirodne znanosti u Rijeci. Njegov doprinos je i stvaranje prvog nadzvučnog aerotunela 1888.

Posebno je zanimljiv podatak da je 21. veljače 1896., na predavanju u klubu, Peter Salcher snimio prvu hrvatsku rendgensku fotografiju. Korištenjem rendgenskih zraka, zabilježio je ruke barunice Josephine Mollinary Vranyczany. Ovaj događaj postao je povijesni trenutak u medicinskoj i znanstvenoj zajednici.

1909. odlazi u mirovinu, a zatim u razdoblju od 1910. do 1914. seli u Trst te pri kraju svojeg života odlazi na Sušak gdje i umire 1928. Pokopan je u obiteljskoj grobnici u Rijeci.

Unatoč svojim velikim doprinosima, Salcher, zajedno sa Sandorom Rieglerom, još uvijek nije dovoljno prepoznat u povijesti znanosti. Njihov rad često se pripisuje Ernstu Machu, ali ostaju heroji riječke znanosti, čije su inovacije u termodinamici ostavile neizbrisiv trag u suvremenim znanstvenim spoznajama.

Istaknuta slika: Peter Salcher, Rendgenski snimak ruku barunice Josephine Mollinary Vranyczany, Rijeka, 20. veljače 1896. / Hrvatski državni arhiv

#fizika #Fotografija #Peter Salcher #rendgenska fotografija #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh