Na današnji dan rođen Ignazio Lodovico Hencke

Na današnji dan 1740. rođen je riječki arhitekt i graditelj Ignazio Lodovico Hencke. Hencke je započeo karijeru kao stolar, a kasnije se školovao za graditelja. Pod njegovim vodstvom 1788. postavljen je kamen temeljac i započeta gradnja pravoslavne crkve sv. Nikole (Chiesa dei Greci ortodossi). Hencke je projektirao crkvu po uzoru na Saborni hram Gornjokarlovačke Episkopije. Iste godine, 21. rujna, Hencke sklapa ugovore s različitim majstorima za izvođenje radova: slovenskim klesarom Matijom Brinjevcem za klesarske radove, Antonom Grbcem za kovačke radove, te s vlasnikom riječkog kamenoloma Luigijem Perretijem za nabavku kamena. Do 1790. godine građevinski radovi su bili gotovo dovršeni, osim unutrašnjosti crkve. Henckeovo najpoznatije djelo je upravo Pravoslavna crkva sv. Nikole u Rijeci, izgrađena 1789. godine u stilu kasnog baroka. Iako su njegove stambene kuće u Rijeci izgubljene, njegov doprinos arhitekturi grada ostaje značajan. Dana 1. rujna 1798. Ignacije Hencke umire u Rijeci. Nažalost, njegov život i rad još uvijek nisu u potpunosti istraženi.

Pravoslavna crkva sv. Nikole: Smještena u Ulici Ignazija Henckea, crkva pripada Eparhiji gornjokarlovačkoj Srpske pravoslavne crkve. Sagrađena je 1790. godine prema projektu Ignacija Henckea, financirana sredstvima malobrojne, ali bogate srpske zajednice tzv. “Sarajlija”, koja se (16 obitelji) doselila u Rijeku 1768. godine. Srbi su koristili zagarantirane carske privilegije za slobodno obavljanje istočnog obreda u vlastitom hramu.

Godine 1794 Majstor Stjepan Konti iz Ribnice izrađuje 35 stasidija (vladičanski “sto”) za unutrašnjost crkve, doprinoseći dovršetku interijera.

Gradnja crkve u središtu grada naišla je na otpor riječke općine. Prema legendi, riječki guverner, stojeći ispred Gradskog tornja, ljutito je bacio kamen u more i rekao: “Tu gradite crkvu!” Upornim radom, Srbi su zasuli more i na nasipu izgradili hram. Iako je ovo legenda, istina je da je, prema projektu arhitekta Antona Gnamba, veliki dio tog dijela grada izgrađen na terenu oduzetom od mora. Crkva posjeduje bogatu zbirku ikona donesenih iz Bosne i Vojvodine (Hakozović, Orfelin, 18. stoljeće).

detalj plana iz 1876.; izvor: DAR

Henckeov rad na crkvi sv. Nikole ostaje trajni spomenik njegovom doprinosu riječkoj arhitekturi. Crkva, izgrađena u stilu kasnog baroka, ne samo da služi kao mjesto vjerskog okupljanja, već i kao svjedočanstvo Henckeove vještine i vizije u stvaranju arhitektonskih djela koja su oblikovala povijest Rijeke.

Istaknuta fotgrafija: Crkva sv. Nikole; izvor: Visit Rijeka

#arhitekt #Ignazio Lodovico Hencke #obljetnica #pravsolavna crkva sv. Nikole #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh