Tanja Blašković održala upcycling radionicu u sklopu DUBART-a

Riječka umjetnica, muralistica i dizajnerica Tanja Blašković održala je jučer, 28. kolovoza, u Kući dubašljanske baštine u Malinskoj u sklopu DUBART Kulturnog ljeta još jednu od svojih sada već poznatih art upcycling radionica.

Blašković slovi kao pionirka ekološki osviještenih umjetnika i umjetnica mlađe generacije. Radionicu je održala na poziv Udruge Termen Malinska, a ovaj put su se izrađivali neseseri od plastičnih vrećica i torbice. Plastične vrećice, zbog svoje male gramaže i loše kvalitete, često budu odbačene već nakon jednog korištenja, te vrlo lako, umjesto na otpadu, zbog vjetra završe na drveću, u morima i jezerima, na livadama i planinama. Polaznice radionice naučile su tehniku recikliranja vrećica pomoću pegle te kako od dobivenog materijala izraditi jednostavne uporabne predmete u udobnosti svojeg doma.

Tanja Blašković 2010. godine završava Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli kao slikarski dizajner, a 2015. završava preddiplomski studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Tako je stekla akademski naziv prvostupnice likovne pedagogije, a 2017. je stekla akademski naziv magistre likovne pedagogije. Trenutno djeluje u Rijeci u raznim umjetničkim područjima – od dizajna i ilustracije (Eston Teco, SpaSpa Show, Croz plakat), scenografije ( Plastika fantastika – Kolektiv Igralke, Događaj koji mijenja sve – Nataša Antulov i Aleksandra Stojaković, Videospotovi – Mantra, Ocean of Another, Reklama – Within Walls), kostimografije (Plastika fantastika, Bakice – Kolektiv Igralke, Događaj koji mijenja sve – Nataša Antulov i Aleksandra Stojaković, Reklama – Within Walls), slikanja murala na više lokacija u Rijeci (OŠ Nikole Tesle, Vrtić Čarobna Šuma itd.), izrade umjetničkih instalacija od plastike, tapiserija, primijenjene umjetnosti te neformalne edukacije. Sudjeluje u raznim projektima i surađuje s raznim udrugama i institucijama na području neformalne edukacije i produkcije (MMSU Rijeka, Udruga Urbani separe, Vijeće Mladih Benčić- Udruga Ruke, Riperaj, Udruga Akumulator). Voditeljica je razvoja udruge te producentica kulturno umjetničkih događanja u udruzi Urbani Separe. Jedna je od urednica art fanzina Superkul (2017. – 2021.) te prvog hrvatskog muzejskog fanzina Beni (MMSU Rijeka 2017.-2024.). Vlasnica je održivog modnog brenda Eston Teco i članica strukovne udruge HDLU. Njezin umjetnički rad te rad u području neformalne edukacije prepoznatljiv je po korištenju i recikliranju plastike kao materijala izvedbe rada. Kroz svoj rad veliki naglasak stavlja na ekologiju te koncepte poput zero waste umjetnosti, kao i putem svojih murala gdje se također ističu priroda i ekologija, a njezini motivi inspirirani su fantastičnim biljnim i životinjskim svijetom.

Istaknuta i ostale fotografije: Bojana Guberac

#DUBART #Tanja Blašković #upcycling radionica

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh