Na današnji dan 1821. utemeljena Tvornica papira Rijeka

Andrija Ljudevit Adamich

Utemeljitelj pogona za proizvodnju papira u Rijeci bio je Andrija Ljudevit Adamich, jedan od najistaknutijih riječkih poduzetnika. Na današnji dan 1821. godine Adamich kupuje mlin na Lučicama u dolini Rječine, preuređuje ga, i dvije godine kasnije započinje manufakturnu proizvodnju papira. Upotrebljavajući vodenu snagu Rječine, papir se izrađivao od starih lanenih krpa i prnja s pomoću ručnih sita, a manufaktura je zapošljavala 21 radnika.

Glavni Adamichev suradnik bio je engleski trgovac i strojar William Moline. Proizvodnja je bila uspješna ali ne velika, a problema su imali s dovodom vode na mlin, carinskim propisima koji su im ometali rad, pa i s trsatskim samostanom (zbog izgradnje prilaznog puta preko fratarske Male Brajde).

Zbog velike zaposlenosti i uslijed brojnih nedaća, Adamich je 1827. prodao tvornicu Englezu Walteru Craftonu Smithu, koji se sljedeće godine udružio s Charlesom Meynierom i s njim osnovao poduzeće Smith & Meynier. Novi vlasnici odmah započinju s modernizacijom tvornice i nabavljaju suvremeni stroj za proizvodnju papira. 

Zbog sve veće proizvodnje i porasta broja narudžbi tvornica 1833. nabavlja parni stroj koji je ujedno bio i prvi parni stroj u Hrvatskoj i na Balkanu. Podignute su i nove zgrade, a tvornica papira tada zauzima važno mjesto među proizvođačima papira u Austrijskoj Carevini.

Krajem osamdesetih godina tvornica ulazi u razdoblje teških gospodarskih kriza, a u razdoblju od 1887. do 1911. tvornicu su pogodila čak četiri požara. No tvornica opstaje, pretvara se u dioničko društvo, i okviru djelatnosti 1972. godine proradila je prva i jedina jugoslavenska tvornica parafinskih šibica. Po količini proizvedenoga cigaretnog papira, tvornica 1991. godine zauzima drugo mjesto u Europi, ali u periodu devedesetih godina i teških ratnih i poratnih vremena, pogon se zatvara.

#1821 #Hartera #Ljudevit Adamich #Na današnji dan #Tvornica papira Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh