Na današnji dan rođen je Guido Prodam, prvi riječki pilot

Rođen na današnji dan 1882. u Rijeci, Guido Prodam je zapamćen kao prvi Riječanin koji je letio nad gradom.

Od 1910. godine Prodam je boravio u Budimpešti, gdje je surađivao s konstruktorom Ernom Horvathom. Tamo je letio njegovim zrakoplovima i postao jedan od prvih letača i konstruktora zrakoplova u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Godinu dana nakon prvoga hrvatskog uzleta Penkalina zrakoplova u Zagrebu, Prodam je 11. prosinca 1911. održao prvi javni let u Rijeci – uzletio je s područja industrijske zone Piope, letio do Lovrana i natrag, brzinom od 90 km/h na visini manjoj od 100m (zbog jakog vjetra). Prodam je tako postao i prvi zrakoplovac u tadašnjoj državi koji je letio nad morem.

Drugi let preko Kvarnerskoga zaljeva Prodam je ostvario 17. svibnja 1912., kada je postao prvim zrakoplovcem koji je sletio na morsku površinu. To je doduše učinio prisilno – plan leta bio je preletjeti Učku, no zbog kvara motora bio je primoran sletjeti u blizini Lovrana na udaljenosti većoj od 1 km od obale. Torpiraljka koja je pratila Prodamov let vratila ga je na obalu, a publika let nije smatrala neuspješnim – dočekala ga je s pobjedničkim vijencem.

Godine 1915. Prodam dragovoljno pristupa austrougarskoj vojsci, u zrakoplovstvo ulazi 1916., kada je letio zrakoplovom FliK 17 D. Na talijanskom je ratištu stradao 1918. – srušen je u zračnoj borbi s britanskim Kraljevskim zračnim snagama i teško ozljeđen, a završava i u zarobljeništvu. Nakon rata se vratio u Mađarsku te neko vrijeme radio u budimpeštanskom poduzeću za proizvodnju zrakoplova MAG.

Guido Prodam preminuo je 1. srpnja 1948. godine u Budimpešti.

#Guido Prodam #Na današnji dan #NDD #prvi riječki pilot #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh