Patricia Domínguez: „Matrix Vegetal“

U organizaciji udruge Drugo more, čileanska umjetnica Patricia Domínguez predstavit će u Galeriji Filodrammatica umjetničku instalaciju „Matrix Vegetal“

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 10. listopada u 19 sati, nakon čega ju je moguće razgledati do 31. listopada u radnom vremenu galerije od ponedjeljka do petka od 11 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 17 do 20 sati.
Patricia Domínguez rođena je 1984. godine u Santiagu, Čile. Kao umjetnica i edukatorica, u svojem radu istražuje načine na koje su se ljudi kroz povijest odnosili prema biljkama, s naglaskom na razlike u pretkolumbovsko i postkolumbovsko doba. Kroz široku paletu medija, Domínguez se oslanja na mitove, simbole, rituale i iscjeliteljske prakse, kombinirajući umjetničku maštu s eksperimentalnim istraživanjem etnobotanike. U radu se koristi akvarelima, keramikom, skulpturom i video instalacijama kako bi stvorila slike nalik svetištima, proizašle iz vizualnog vokabulara koji obuhvaća biljni svijet, proizvode masivnog tržišta, korporativne wellness sheme i digitalni svijet.
Njezin višeslojni umjetnički pristup oblikovan je širokim opsegom njezinog obrazovanja i istraživanja: magisterij likovnih umjetnosti s Hunter Collegea u New Yorku upotpunila je diplomom botaničke ilustratorice kroz program njujorškog Botaničkog vrta, rezidencijalnim boravkom u CERN-u gdje je učila o kvantnoj fizici, nelokalnosti i isprepletenosti, te vremenom provedenim u Peruu gdje je učila od biljnog iscjelitelja i istraživala vjerovanja o međusobnoj povezanosti i duhovnosti u biljnom svijetu. Osnivačica je eksperimentalne platforme Studio Vegetalista sa sjedištem u Čileu, koja se bavi etnobotaničkim istraživanjima. Dobitnica je više nagrada, a radove je izlagala diljem svijeta, uključujući samostalne izložbe u Novom muzeju u New Yorku, u WAMx-u u Finskoj, u CentroCentro u Madridu, Gasworksu u Londonu, na bijenalima u Oslu, Pragu, Cornellu, Gwangju, Buenos Airesu, AIM bijenalu u Bronxu, te na manifestacijama kao što su Transmediale, EMAF, Women in New Media, i dr.
Na izložbi „Matrix Vegetal“, Domínguez kombinira eksperimentalnu etnobotaniku, južnoameričko kvantno razmišljanje, fikciju snova i tehnologije organske povezanosti kako bi proširila percepciju i bolje razumjela djelovanje biljnog i duhovnog svemira. Polazeći od botaničke znanstvene fantastike, instalacija – koja uključuje video, fotografije i hologramske projekcije – predlaže obnovu komunikacije između ljudskog i više-no-ljudskog (eng. more-than-human), predstavljajući vizije, učenja i putove koje pruža biljni svemir, te nudi poetsku perspektivu suvremenog postojanja, zamršeno isprepletenog sa Zemljom.
Instalacija je nastala kao umjetnička interpretacija iskustva koje je Domínguez doživjela kao učenica Amadora Aniceta, travara i iscjelitelja (šp. curandero) koji živi u Madre de Diosu, Peru. Amadora su biljke odlikovale kao „Općeg liječnika flore i faune svemira“ zbog njegove svete, mnogostruke i mistične vizije biljnog svemira. Pod njegovim vodstvom, umjetnica je aktivirala intimni proces povezivanja sa živim znanjem. Kako bi to ostvarila, nastojala je postići privremeno odvajanje od digitalne matrice, aktivirajući umjesto toga savez s vegetalnom matricom. Na taj način, uspostavila je vezu s jezikom koji nadilazi ljudsko, povezujući se s planetarnom memorijom.
Instalacija „Matrix Vegetal“ tako postaje prijedlog za razumijevanje biljnog svijeta kroz spoznaje kvantne mehanike, ali i obrnuto, poziv na sagledavanje biljaka kao portala za ulazak u kvantni svijet.
Izložba je rezultat suradnje Drugog mora s čileanskom kustosicom hrvatskih korijena, Danielom Berger Prado, iz muzeja moderne i suvremene umjetnosti Museo de la Solidaridad Salvador Allende u Santiagu. Daniela Berger Prado završila je kustoski program na Royal College of Arts u Londonu, a nakon višegodišnjeg rada kao nezavisna kustosica, od 2016. godine je u svojoj matičnoj instituciji realizirala niz izložbi.

Istaknuta fotografija: Patricia Domínguez: „Matrix Vegetal“

#Drugo More #Filodrammatica #Galerija Filodrammatica #instalacija #Patricia Domínguez

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh