U PETAK I SUBOTU DANI MO VOJAK: UZ PREDAVANJA, ŠETNJE I RADIONICE POSTANITE DIO LIJEPE RIJEČKE URBANE PRIČE

Ovogodišnji Dani Mjesnog odbora Vojak održat će se u petak i subotu 11. i 12. listopada, a na sudjelovanje su pozvani svi zainteresirani građani.

Program uključuje zabavne i edukativne sadržaje za djecu i odrasle, a počinje predavanjem “Kako se gradila Deksa”, koje će u u OŠ “Vladimir Gortan” u petak s početkom u 17.30 sati održati arhitekt dr. sc. Srđan Škunca.

Predavanje Kako se gradila Deksa može se poslušati u petak, u OŠ Vladimir Gortan, od 17.30 sati

Dugogodišnji pročelnik za urbanizam u Gradu Rijeci, istraživač riječkog graditeljskog nasljeđa i jedan od autora knjige “Riječka radnička naselja” govorit će o počecima urbanizacije Vojaka i predstaviti opsežan projekt izgradnje radničkog naselja Deksa na krševitoj goleti između današnje Krautzekove i Mihanovićeve ulice.

Izgradnju Dekse je nakon okupacije Sušaka pokrenuo Fašistički zavod za pučke kuće riječke provincije, a dovršila nova vlast nakon oslobođenja prema izvornoj dokumentaciji.

U subotu s početkom u 10 sati održat će se edukativna šetnju Vojakom i najbližim susjedstvom uz stručno vodstvo profesora Theodora de Canzianija. Okupljanje šetača bit će u parkiću na sjecištu Ulice Krimeja i Kumičićeve ulice, ispod Tete Rože, u kojem se nalazi spomen obilježje žrtvama fašističkog terora i kameni grb s natpisom Crimea 1855.

U edukativnoj šetnji pod vodstvom profesora Theodora de Canizanija moći ćete saznati brojne zanimljivosti o Vojaku

Ruta koja kreće s Krimeje uključuje povijesno važne punktove na Vojaku i neposrednom susjedstvu, kao što su radničko naselje Deksa, rasadnik Josipa Kulfaneka na mjestu današnje OŠ “Vladimir Gortan”, Trsatski park kojeg je Kulfanek podigao, kao i trsatsko groblje na kojem počiva. U Trsatskom parku de Canziani će ukazati na originalne elemente Kulfanekovog pejzažnog oblikovanja otprije skoro stotinu godina. U edukativnoj šetnji osvrnut će se i na gradnju željezničkog tunela Brajdica, čiji ventilacijski dimnjaci izlaze pored trsatskog parka i unutar parka Vojak, kao i gradnju nekadašnje vojarne na tlu današnjeg Kampusa.

Dvije radionice za djecu održat će se u subotu prijepodne, u Prilazu Vladimira Gortana, ispred marketa Brodokomerca, gdje se uređuje Park dobrosusjedskih odnosa.

Urbana vrtlarica Daniela Torjan vodit će radionicu “Pra-praručak kod pra-pranone”, na kojoj će djeca naučiti kojim su se biljkama i žitaricama hranili naši preci te otkriti kako su pripremali jednostavna, ali ukusna jela bez sastojaka koje danas često koristimo. Mala avantura istraživanja autohtonih biljaka i žitarica – od kojih će neke ubrati, a neke posijati i posaditi – završit će pripremom pravog “pra-praručka”, odnosno jednostavnog kuhanog jela od autohtonih i prastarih biljaka.

U Parku dobrosusjedskih odnosa održat će se niz zanimljivih radionica

Radionica počinje u 10 sati, a predviđeno trajanje je 90 minuta.

U 11 sati počinje likovna radionica “Makeover” pod vodstvom umjetnice Svjetlane Šalić. Radionica poziva djecu na kreativno istraživanje i razmišljanje o body artu te će im omogućiti da kreiraju vlastiti dizajn za oslikavanje lica. Netko će htjeti postati hrabri lav, netko superjunak, a bit će tu i princeza raznih, kao i životinja maznih.

Svi programi su besplatni, ali je sudjelovanje u dječjim radionicama potrebno najaviti (mo.vojak@rijeka.hr) zbog ograničenog broja sudionika.

Naslovna ilustracija: izgradnja Marohnićeve ulice

#Deksa #Josip Kulfanek #MO Vojak #Park dobrosusjedskih odnosa #Radionice #Theodor de Canziani

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh