Ususret Alteregu, Igor Anjoli: Prirodna vina nisu novi način bavljenja vinima, to je najoriginalniji način vinarstva

Lovran će 26. listopada biti domaćin Alterego festivalu, odnosno drugom ikad održanom hrvatskom festivalu prirodnih vina. U organizaciji tvrtke Novi turizam i pod budnom paskom Igora Anjolija i Tomislava Brajnovića, idejnih inicijatora ovog skupa, u lovranskom kinu Sloboda okupit će se regionalna scena vinara koji se bave proizvodnjom prirodnih vina, a koji će se u ovom dijelu Hrvatske prvi put imati prigode predstaviti široj javnosti. Inače, prvi hrvatski festival prirodnih vina održan je u Stonu u svibnju ove godine, a upravo je GrapeSton  na neki način i potaknuo organizaciju Alterega.

– Jako je velik broj prirodnih vinara koji u Hrvatskoj djeluju, za njih malo ljudi zna, a čitav taj dio vinarstva mnogi još uvijek ne uzimaju u obzir. U Sloveniji je, primjerice, ta scena itekako dobro organizirana, festivali su česti, odlična je promocija tih vina i tih vinara. Sve to nas je na neki način ponukalo da pokušamo na ovom našem području napraviti neki pomak i prezentirati javnosti vinare koji svoja vina rade na neki etični način. Nismo, naravno, uspjeli okupiti sve proizvođače, ali velik dio njih će biti u Lovranu, jedan dio tih izlagača mogu se ubrojati u začetnike ovog vala, započet će Igor Anjoli, veliki ljubitelj prirodnih vina i čovjek sa somelijerskim iskustvom, jedan od najboljih poznavatelja ove vinske scene u čitavoj regiji, koji o vinarima i njihovim vinima govori strastveno i uz golemu dozu neskrivenog poštovanja, pa za sve one laike odmah i pojašnjava razliku između prirodnih vina i svih onih „etiketa“ koje možemo pronaći na policama nekog od brojnih hrvatskih trgovačkih lanaca.

Strastveni zaljubljenik u prirodna vina – Igor Anjoli. Snimio Aleš Suk

– Prirodna su vina ona vina koja su napravljena s minimalnim intervencijama u podrumu, a grožđe je uzgojeno u ekološki prihvatljivim vinogradima bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Kada grožđe dođe u podrum ono samo odradi svoje procese bez intervencija, bez dodataka kvasaca, tinina, ikakvih smjesa. Vino samo priča priču terroira, ono je svake godine drugačije, neočekivano, uzbudljivo, živo. Već samom činjenicom da grožđe ne tretiraš ni sa kakvim sredstvima, jasno je da je ono podložno razno-raznim bolestima, a kada si u procesu stvaranja vina velika je šansa da ta vina postanu neiskorištena. Zato sve te vinare treba itekako poštovati, to su ljudi koji preuzimaju velik rizik, a žive u skladu s prirodom i uporno drže etički odnos prema proizvodnji, nastavlja Igor Anjoli.

Dakle, sada je potpuno jasno o kakvom je festivalu u Lovranu riječ, svi ljubitelji vina bez imalo zadrške trebali bi doći i upoznati ovu scenu, a samim time i pružiti podršku ljudima koji se, kako to zaneseno govori Igor Anjoli, bave iskonskim vinogradarstvom i vinarstvom.

– Prirodna vina nisu novi način proizvodnje vina, to je najoriginalniji način proizvodnje vina. Jasno je da na razini čitavog svijeta, ne samo Hrvatske, tu nije riječ o velikim količinama. Naravno da ima ljudi koji žive od prirodnih vina, ali ima i onih kojima su prirodna vina strast. Rade to iz čiste ljubavi. Ljudi se danas sve više okreću prirodi, imaju neki poriv napraviti nešto na jedan izvorni način. Mnogima od tih ljudi ruke su crne, izgaraju u svojim vinogradima i stvaraju savršenstvo okusa. Stvaraju umjetnost. I zbog toga nam je najvažnije te ljude predstaviti. Drago mi je da imamo i Vinistru i WineRi, drago mi je da imamo sve festivale, ali mi je isto tako drago da se dogodio GrapeSton festival, koji je samo osnažio moje nastojanje da se proizvođači prirodnih vina predstave široj javnosti. Grad Lovran nam je otvorio vrata, načelnik Bojan Simonić nam je maksimalno izašao u susret, kao i Slavko Sekulić i čitava ekipa iz Lovrana, bez njihove podrške ovaj se festival nikada ne bi dogodilo. Prirodna vina generalno nisu dio mainstreama, ali ono što im sigurno ide u prilog jest činjenica da uzimaju sve više zamaha, naročito kod mladih generacija. Definitivno to nisu vina koja ćete susresti u širokoj slobodnoj prodaji, ljudi do tih vina dolaze ciljano, odnosno do njih dolaze ljudi koji znaju što traže. Dakle, cilj Alterega je predstaviti te vinare, napraviti platformu koja će omogućiti ljudima da se susretnu s tim vinarima, da upoznaju njihova vina, da ih kušaju. Ali i upoznati ljude s čitavom filozofijom koja stoji iza tih vina, a ta filozofija je jako važna. Ljudi koji to rade jako puno žrtvuju, a tu žrtvu treba nagraditi. Potpuno je razumljivo da se prirodna vina neće svima dopasti, ali naša je misija širiti saznanje o tome da ta vina postoje, da su ti vinari tu i da rade fantastične stvari, nastavlja Anjoli.

Prirodna vina napravljena su uz minimalne intervencije u podrumu. Snimio Aleš Suk

Naravno da su se organizatori pobrinuli da Alterego ne bude klasični festival vina, svi oni koji se 26. listopada odluče doći u Lovran moći će uživati u jednom potpunom glazbenom, gurmanskom i vinskom doživljaju.

– Nije nam cilj bio napraviti klasični vinski festival, od samog početka želja nam je bila napraviti ovu priču malo drugačije. Za glazbeni dio bit će zadužen Edi Maružin i ekipa iz njegovog East Trance Banda, ljudi će moći kušati poznate Kumparička kozje sireve, koji se apsolutno uklapaju u ovu priču zbog svog ekološkog pristupa proizvodnji sireva, zahvaljujući OPG-u Bančić bit će tu raznih domaćih istarskih suhomesnatih proizvoda, bit će tu i Katarina Vrenc. Jedna od najperspektivnijih mladih hrvatskih chefica u paru s Markom Gržinom pripremat će razne delicije. Naša je ideja bila uključiti jako puno drugih ljudi bitnih u ovoj našoj priči, želimo ih promovirati jer mislimo da oni to zaslužuju, da njihov rad i trud to zaslužuje. A i ti svi proizvodi na neki način idu ruku pod ruku, jedna je to velika ekološka priča. Odmaknuli smo se od mainstream industrije hrane, pozvali smo ljude koji rade fantastične stvari. Nama je to jako bitno, uz prirodno vino prirodno se sljubljuju svi ekološki proizvodi, zato i želimo da svi oni budu dio ove naše priče, nastavlja Igor Anjoli, koji niti u jednom trenutku ne krije da je ideju za ovaj festival dobio nakon što je u Stonu održan GrapeSton.

– Dugo vremena sam razmišljao kako ta vina promovirati na pravi način, prava ideja rodila se nakon što je ekipa s Pelješca predvođena Majom Čalić i Denisom Bogoevićem Marušićem iz vinarije Križ, koji su fantastični ljudi s fantastičnim pristupom i filozofijom bavljenja vinom, pokrenuli GrapeSton. Tako se meni i Tomislavu Brajnoviću, koji je za Alterego zaslužan isto onoliko koliko sam zaslužan ja, rodila ideja, uz Novi turizam koji je kičma čitavog ovog projekta. Brajnovićev udio u ovom festivalu je ogroman, baš kao i njegova strast prema prirodnim vinima, otkriva Anjoli.

Uvijek drugačija, neočekivana, uzbudljiva, živa – Igor Anjoli. Snimio Aleš Suk

Tomislav Brajnović poznati je hrvatski umjetnik i profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, koji je prije desetak godina u Rovinjskom Selu preuzeo napuštene vinograde i počeo se baviti proizvodnjom prirodnih vina i otud Brajnovićeva strast prema vinima, Igor Anjoli u vina se zaljubio na jedan potpuno drugačiji način.

– Rođen sam u Sarajevu, iz Sarajeva  sam otišao u Ljubljanu, potom sam dosta dugo živio u Kanadi. Vina su me zaintrigirala vrlo mladog, počelo je sve kroz neku teoriju i posjete raznim festivalima, nakon toga sam u Kanadi postao i certificirani somelijer, ali tada se još nisam susretao s prirodnim vinima. U jednom trenutku zainteresirali su me razno-razni ljudi koji su prolazili kroz moj vinski svijet, kroz taj moj amaterski i polu-profesionalni angažman. Oduvijek mi je na neki način bilo neprihvatljivo da je svijet vina napravljen samo za one strukture koje se vinom bave, uvijek sam mislio da bi svi trebali imati nekakvo iskustvo s vinima. Pravo iskustvo s prirodnim vinima došlo je nakon što sam upoznao Marinka Pavlovića Maku, koji u Istri radi vino Makino. Probao sam to vino i osjetio nešto sasvim drugo. Upoznajući čovjeka i umjetnika, njegovu percepciju vina i kako to sve mora izgledati, apsolutno se rodila ta ljubav prema prirodnim vinima, prema toj etici proizvodnje vina i bavljenja vinom. Nakon toga došli su i neki drugi ljudi koji su me fascinirali strašću i pristupom, to je bila ljubav na prvi pogled, zaključit će Igor Anjoli, uz još jedan poziv svima da 26. listopada dođu u Lovran, u kino Sloboda, iz prve ruke upoznaju prirodna vina i čitavu tu filozofiju.

Snimio Aleš Suk

Naslovnu fotografiju Igora Anjolija snimio Aleš Suk

#Alterego #Igor Anjoli #Kino Sloboda #Lovran #Marinko Pavlović Maka #prirodna vina #Tomislav Brajnović

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh