Baletni diptih zagrebačkoga HNK-a gostuje u „Zajcu“

U utorak, 7. svibnja, riječki HNK Ivan pl. Zajc bit će domaćin baletnom diptihu Dyad 1929 / Light through the Fingers“, u izvedbi baletnog ansambla HNK-a iz Zagreba. Izvedba predstavlja gostujući program u sklopu projekta HNK – Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta

„Dyad 1929“, prvi dio diptiha, autorsko je djelo priznatog engleskog koreografa i redatelja Waynea McGregora, posvećeno 100. obljetnici osnutka slavne trupe Balletis Russes Sergejeva Djagiljeva. McGregor je istaknuo kako je Sergej Djagiljev svojom kreativnom vizijom postavio nove standarde u baletu, redefinirajući umjetnost i postavljajući svježe temelje za umjetničko stvaranje. Balet „Dyad 1929“ prvotno je naručen od Australskog baleta, a premijera je održana u Državnom kazalištu „Victorian Arts Centre“ u Melbourneu 2009. godine.

Dyad 1929 / Light through the Fingers

Wayne McGregor jedan je od najuzbudljivijih koreografa današnjice,  smatra se jednim od najvećih i najvažnijih koreografa 21. stoljeća. Rezidencijalni je koreograf Kraljevskog baleta i direktor za ples Venecijanskog bijenala, a njegove su predstave redovito na repertoaru najvažnijih baletnih kompanija u svijetu. Radi koreografije za dramske predstave u glasovitim kazalištima poput Old Vica, National Theatrea i Royal Courta, te za opere u, primjerice, La Scali i Royal Operi, ali i za filmove (Harry Potter i Plameni pehar, Legenda o Tarzanu…) te za spotove Chemical Brothersa, Radioheada i drugih.

Talijanski koreograf Massimiliano Volpini u svome autorskom djelu pod naslovom „Light Through the Fingers“ na glazbu makedonskoga skladatelja Marjana Nečaka, prezentira baletno putovanje u žensku psihu, a inspiraciju je pronašao u pjesmi indijskog pjesnika Tagorea: Ako ne budeš govorila, ispunit ću srce tvojom šutnjom i podnijet ću to.

Ulaznice se mogu kupiti putem webshopa ili na blagajni Kazališta.

Istaknuta fotografija: Dyad 1929 / Light through the Fingers, HNK Zagreb

#balet #baletni diptih #Dyad 1929 / Light through the Fingers #HNK Ivan pl. Zajc #HNK Zagreb #Wayne McGregor

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh