Art|

Čiji HDLU crnu vunu prede?

Prije nešto više od tjedan dana, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik objavilo je za hrvatsku likovnu scenu interesantnu te ujedno i zabrinjavajuću informaciju.

Nova obavijest za prijatelje Flore i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, sve pratitelje i zainteresirane:

Čelništvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika, iz Zagreba, po predmetu, Tužba HDLU protiv HDLUDU iz Dubrovnika, u kojoj zahtijevaju knjiženje HDLU na Florin dom, a koja je Odlukom Trgovačkog suda u Dubrovniku odbijena kao neosnovana.

Nažalost, putem opunomoćenika uložilo je Žalbu zbog, kako navode ,,nezakonitog postupanja suda u kojem su mu, protivno Ustavu RH uskraćena prava na pravedno suđenje, pa je tako stavljen u podređeni položaj, te predlaže Visokom trgovačkom sudu presudu preinačiti i usvojiti tužbeni zahtjev tužitelja – HDLU, ili ukinuti presudu i predmet vratiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, a HDLUDU obvezati na naknadu troškova postupka i ove žalbe.

Nakon što je Trgovački sud u Dubrovniku odbio tužbeni zahtjev HDLU iz Meštrovićeva paviljona, barem se, na kratko, mislilo da je situaciju oko prava vlasništva na Florin dom, koji se nalazi na Lapadu, završena i da je epilog priče pozitivan po HDLU Dubrovnik, koji već godinama održava zdanje, a posljednjih godina i vlastitim sredstvima. Također, u Galeriji Flora se održavaju izložbe hrvatskih i dubrovačkih umjetnika/-ca, čime ovo arhitektonsko zdanje predstavlja žarnu točku dubrovačke likovne scene, ali i kulturnog života grada.

Kako piše Dubrovački vjesnik u svom prilogu: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Zagreba se, podsjetimo, nepravomoćno 2007. godine uknjižilo na Florin dom, a razmatrala se svojedobno mogućnost njegove prodaje ili zamjene za apartmane u dubrovačkoj spomeničkoj jezgri. Zagrebačko udruženje tvrdilo je kako ima pravo na uknjižbu kao pravni sljednik Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske (ULUH) čiji su članovi bili i dubrovački umjetnici…

Podsjetimo, HDLU Dubrovnik kontinuirano djeluje u prostorima Florina doma sedamdeset godina, koji spada u ostavštinu slikarice Flore Jakšić rođ. Marinović (1856.-1943.) koja je oporučno ostavila vilu umjetnicima za rad i produkciju izložbi. Nedavno je predstavljena i knjiga Florin dom: Flora Jakšić i uloga njezina atelijera, kao završetak istoimenog projekta.

Očito je da nema mira na kulturnoj sceni Hrvatske, što pokazuje i ovaj slučaj. Veći/moćniji uzima od manjeg, jačina centralizma pokazana je više puta par excellence. Naravno da se ovdje radi o zamršenim pravno imovinskim odnosima, koji trebaju biti dostupni hrvatskoj javnosti da se zna/upozna cijela priča. Sjetite se samo konflikta između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti prije samo dvije godine. Bila se razvila javna/medijska rasprava popriličnih razmjera, koja je na kraju kulminirala predstavljanjem Bukovčeve Mlade patricijke na godišnjem božićnom domjenku HAZU-a – metaforički ulazak u antički Rim s lovorovim vijencem na glavi. I nakon toga sve je utihnulo. Jedna od najreprezentativnijih hrvatskih (državnih!!) muzejskih institucija je pala na koljena.

Vlaho Bukovac, Mlada patricijka, 1890.

I sve mi se nekako čini da priča o vlasništvu nad imovinom između HDLU-ova ima sličan prizvuk. Ali ova situacija opet otvara pitanje čemu postojanje općenito HDLU ako će se “natezati” jedni s drugima? Sve spomenuto su problemi koji svoje temelje vuku iz 1974. godine, kada je prestalo postojati tadašnje nacionalno udruženje svih umjetnika SR HR – ULUH, te se formiraju nova strukovna udruženja po gradovima – HDLU. Ili možda nije problem u ostalih devet “nacionalnih” udruga likovnih umjetnika, već u jednoj – onoj u Zagrebačkoj centrali. Pobogu, čemu potreba za još? Čemu potreba za maćehinskim odnosom? Ako već postoji HDLU u svakom većem gradu u Hrvatskoj, zar onda nije kolegijalno da svaki od njih ima svoje reprezentativno arhitektonsko zdanje u kojemu će vijećati te ujedno i predstavljati hrvatsku umjetničku scenu? Ili su HDLU-i izvan Trga žrtava fašizma u Zagrebu samo podružnice, gdje vlasništvo ostalih postaje i njihovo vlasništvo?

Autor naslovne fotografije: Aleš Suk

#Florin dom #Galerija Flora #HDLU #HDLU Dubrovnik

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh