Dora Šustić i Zoran Ferić u polufinalu Nagrade Janko Polić Kamov 2023.

Zajednička promocija njihovih romana (Psi i Dok prelaziš rijeku) na ovogodišnjem Vrisku, na kojoj je jedan od glavnih aktera bio i Nikola Petković, tada moderator, sada predsjednik žirija, uzrokovala je prilično burnu raspravu

Hrvatsko društvo pisaca objavilo je imena desetoro polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov 2023. Odlukom žirija, kojega čine Nadežda Čačinović, Irena Matijašević i Nikola Petković kao predsjednik, u pretposljednji krug ušli su, abecednim redom: 

Igor Beleš (Listanje kupusa, Zagreb: Hena com, 2023.)

Zoran Ferić (Dok prelaziš rijeku, Zagreb: VBZ, 2022.)

Nataša Govedić (Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel, Zagreb: Ljevak, 2023.)

Damir Karakaš (Potop, Zagreb: oceanmore, 2023.)

Boris Perić (Sirove priče, Zagreb: Ljevak, 2023.)

Robert Perišić (Brod za Issu, Zagreb: Sandorf, 2022.)

Sibila Petlevski (Točka poraza, Zagreb: Sandorf, 2023.)

Zrinka Posavec (Maria Callas se baca u more, Zaprešić: Fraktura, 2022.)

Damir Šodan (Život s Maskom, Zagreb: VBZ, 2023.)

Dora Šustić (Psi, Zaprešić, Fraktura, 2023., prvo izdanje GKR, 2022.).

Već samo letimičan pregled odabranih polufinalista odaje da su u pitanju hrvatskoj javnosti dobro znane autorice i autori, neki koji su na hrvatskom spisateljskom nebu već ostavili svoj trag, ali i oni koji će u nadolazećim godinama to sigurno učiniti. Ako već nisu. Ono što također upada u oko jest da se na popisu nalaze Dora Šustić i Zoran Ferić, zajednička promocija njihovih romana (Psi i Dok prelaziš rijeku) na ovogodišnjem Vrisku, na kojoj je jedan od glavnih aktera bio i Nikola Petković, tada moderator, sada predsjednik žirija, uzrokovala je prilično burnu raspravu i potaknula brojna pitanja, među kojima kao najvažnije kulturu otkazivanja, nedostatak otvorenog dijaloga, položaj žene u umjetnosti i u društvu uopće. Na popisu se nalazi i Damir Šodan, koji se pak na ovogodišnjem Vrisku našao u ulozi moderatora nove Petkovićeve knjige pjesama Aristotel je mučio pčele, kojoj je, igrom slučaja, i urednik.

Nikola Petković, Dora Šustić i Zoran Ferić na Vrisku. Snimila Tanja Kanazir/Vrisak

Nagrada Janko Polić Kamov utemeljena je 2014. godine, a dodjeljuje se za najbolje književno djelo, odnosno roman, zbirku kratkih priča, poeziju i dramu, čije prvo izdanje mora biti objavljeno na hrvatskom jeziku i izdano kod izdavača registriranog u Republici Hrvatskoj. Nagrada nosi ime riječkoga književnika, poznatog i kao „prvi pjesnički buntovnik“ ili „vitez crne psovke“ i, a promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom, bilo u tematskom smislu.

Nagrada Janko Polić Kamov 2023. bit će dodijeljena 17. studenoga 2023. godine u Rijeci, točno na dan Kamovljeva rođendana, a najvažnije od svega je da je jedini kriterij odabira – književna izvrsnost.

Dosadašnji dobitnici nagrada bili su Luka Bekavac, za roman Viljevo 2014. godine, Marko Dejanović, za roman Karte, molim! 2015. godine, Ivana Rogar, za zbirku priča Tumačenje snova 2016. godine, Zoran Roško, za roman Minus sapiens 2017. godine, Igor Mandić, za knjigu Predsmrtni dnevnik, 2018. godine, Borivoj Radaković, za roman Hoćemo li sutra u kino 2019. godine, Neven Ušumović, za knjigu Zlatna opeklina 2020. godine, Martina Vidaić, za zbirku poezije Trg, tržnica, nož 2021. godine i Tomislav Ribić, za zbirku poezije Dve raii zmeržnjenoga jognja 2022. godine.

Hrvatska književna scena jedva čeka ime dobitnika jubilarne, desete nagrade!

Naslovna fotografija nagrade Ključ prezeta s Facebook stranice Hrvatskog društva pisaca

#Dora Šustić #Hrvatsko društvo pisaca #Nagrada Janko Polić Kamov #Nikola Petković #Zoran Ferić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh