In memoriam: Josip Butković (1950.-2023.)

U utorak, 17. listopada, u 73. godini napustio nas je umjetnik, grafičar te bivši dekan Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Riječanin Josip Butković.

Uz Nevenku Arbanas i Maju S. Franković, Butković pripada generaciji grafičara koji su se probili na hrvatsku grafičku scenu 80-ih godina 20. stoljeća i ostati će pri samom vrhu sve do današnjih dana. Po završetku studija i povratku u rodni grad, zapošljava se na Pedagoškoj akademiji koju je i sam pohađao na nagovor svog bivšeg profesora Slavka Grčka. Time započinje „Riječka škola grafike“, koju su obilježile korištenje tradicionalnih tehnika u otiskivanju grafika (bakropis, bakrorez, suha igla, akvatinta i dr.) ili njihove kombinacije. Godine 1997. osnovao je Kalkografski atelje u kojemu je omogućio studentima nastavak rada s medijem grafike nakon što završe studij. Također, u Kalkografskom ateljeu održavale su se i izložbe- jedne od najvažnijih su bile četiri međunarodne izložbe Ex-librisa u Rijeci gdje su njegovi studenti aktivno sudjelovali i kao suradnici i kao autori. 

Mapa „Tribvo honorem in memoriam Ivlio Clovio de Croatia“ 1997. nastala je godine, otisnuta je u deset primjeraka na Sušaku u Rijeci, a posvećena je Juliju Kloviću, hrvatskom slikaru minijaturistu. Butković ju otiskuje u tehnikama bakropisa i akvatinte te uvezuje u knjigu malih dimenzija koju polaže u gipsani sarkofag pravokutnog oblika s otvorom u sredini, a koji podsjeća na nadgrobnu ploču autorice Tamare Paškvan. Drugi suradnik, Krešo Kovačević, autor je teksta koji prati grafike, kao i oblikovanja knjižice od sadre sa zlatnim koricama iznutra.

Održao je čitav niz samostalnih, ali i skupnih izložbi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. Sudjelovao je na međunarodnim izložbama grafike po čitavom svijetu (od Japana, Malezije, Grčke, Rumunjske, Belgije, Poljske, Litve i dr.).

Naslovna fotografija preuzeta s Facebook profila.

Izvori: Glavan, D., “Od grafike do nove umjetničke prakse i natrag”, HDLU, Rijeka, 2008. str. 14, 42

Marković, S., “Katalog izložbe”, Kabinet grafike, HAZU, Zagreb, 2000. str. 2

Istaknuta fotografija: Ranko Dokmanović

#grafika #In Memoriam #Josip Butković #Rijeka #Sušak #suvremena umjetnost

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh