„El Shatt – nacrt za utopiju” u Omišlju

U ponedjeljak, 30. listopada s početkom u 19:00 sati u Društvenom domu u Omišlju prikazat će se projekcija dokumentarnog filma „El Shatt – nacrt za utopiju” redatelja Ivana Ramljaka.

Na 16. Festivalu mediteranskog filma Split ovaj je dokumentarac osvojio Posebno priznanje i Nagradu publike, dok je na 21. Liburnia Film Festivalu osvojio čak tri nagrade: Nagradu publike, Boris Poljak Nagradu za najboljeg snimatelja (za „El Shatt – nacrt za utopiju” te za „Dohvatiti sunce: El Shatt”), a Jelena Maksimović za najbolju montažu.

„El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka govori o izuzetno važnom dijelu prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije – evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat tijekom Drugog svjetskog rata. Kroz zapanjujuće snimke svjedočimo činu Josipa Broza Tita, koji je uz pomoć Saveznika organizirao evakuaciju tisuća ljudi u pustinju egipatskog poluotoka Sinaja, stvarajući kompleks izbjegličkih logora. Ti su logori predstavljali svojevrsni komunistički model naselja, kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će funkcionirati nova Jugoslavija kad završi Drugi svjetski rat.

Pored režije, Ivan Ramljak potpisuje i scenarij. Snimatelj je Boris Poljak, a montažerka Jelena Maksimović. Za oblikovanje zvuka je bio zadužen Vladimir Živković, producent je Tibor Keser, uz koproducente Ivu Plemić-Divjak, Mladena Kovačevića i Sunčicu Fradelić.

Naslovna fotografija: dio vizuala za prikazivanje filma „El Shatt – nacrt za utopiju” u Društvenom domu u Omišlju

#„El Shatt – nacrt za utopiju" #dokumentarni film #Društveni dom Omišalj #Omišalj #projekcija

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh