Ivan Meštrović i Tomislav Gotovac. INTIMA JAVNOGA

U ponedjeljak, 30. 10. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, s početkom u 18:00 sati, Dalibor Prančević i Barbara Vujanović održat će predavanje Ivan Meštrović i Tomislav Gotovac. INTIMA JAVNOGA. Predavanje će se odviti u sklopu ciklusa disurzivnih predavanja Artupunktura 2023: Zagreb, volim te!

Dosada se u umjetničkoj historiografiji nije obrađivala veza između Ivana Meštrovića (1883. – 1962.) i Tomislava Gotovca (1937. – 2010.) odnosno nisu se analizirala njihova djela koja obrađuju vrlo slične problematike no na potpuno drugačiji način i u potpuno drugačijem vremenskom kontekstu. Ipak, ono što je zajedničko ovim umjetnicima direktno je provociranje publike djelima koja obrađuju pitanje „nepoćudne“ pojave i intime nagog tijela u javnome prostoru grada. I ne samo to, zajednički im je interes za tijelo koje se protivi uvriježenom kanonu lijepoga ili onome što se posredovanjem javnih medija ali i dominantnih društvenih vrijednosti nameće kao poželjno i prihvatljivo. S druge strane, ne treba zaboraviti da su neki radovi Ivana Meštrovića zapravo duboko inkodirani u iskustvo i svijest Tomislava Gotovca što on sam na više mjesta spominje i objašnjava, dok je nekolicina njegovih izvedbi upravo i vezana za Meštrovićeva djela te artikulirana u prostoru javnosti.

Ovo predavanje dio je istraživačkog procesa koji je iniciran pripremom istoimenim izložbama u narednoj godini.

Dr. sc. Barbara Vujanović, muzejska savjetnica (Muzeji Ivana Meštrovića – Atelijer Meštrović, Zagreb) diplomirala je povijest umjetnosti i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorsku disertaciju pod nazivom Od antičkih uzora do neoklasicizma – klasična komponenta u djelu Ivana Meštrovića obranila je 2021. godine na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je Meštrovićev znak u Zagrebu (2017.), te koautorica knjige Ivan Meštrović i Česi: primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti (2018.). Kurirala je brojne izložbe moderne i suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Redovito objavljuje likovne kritike i stručne tekstove.

Dr. sc. Dalibor Prančević, izvanredni profesor (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu) diplomirao je povijest umjetnosti i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje stječe i akademski stupanj doktora znanosti obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom Ivan Meštrović u kontekstu ekspresionizma i art décoa. Od 2017. godine voditelj je trogodišnjeg istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost Pojavnosti moderne skulpture u Hrvatskoj: skulptura na razmeđima društveno-političkog pragmatizma, ekonomskih mogućnosti i estetske kontemplacije. Objavljuje znanstvene i stručne radove u relevantnim časopisima i zbornicima te je svojim izlaganjima sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

Naslovna fotografija: MSU Zagreb

#Barbara Vujanović #Dalibor Prančević #Ivan Meštrović i Tomislav Gotovac. INTIMA JAVNOGA #MSU Zagreb #predavanje

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh