Slovenski umjetnik Igor Anđelić u Galeriji O.K.:„Cinecittà Fiume”

U četvrtak 20. srpnja, s početkom u 20 sati, u Galeriji O.K. otvara se novomedijska izložba slovenskog umjetnika Igora Anđelića, pod imenom „Cinecittà Fiume”, kojom autor, medijem pokretne fotografije i videa, bilježi i zrcali društvenu stvarnost riječkog kvarta Brajde. 

„Cinecittà Fiume”, svojevrsna je nadgradnja, odnosno nastavak projekta slovenskog umjetnika Igora Anđelića „Cinecittà” iz 2018. godine, kojom je autor, kroz fotografske narative iphone live fotografije, ovjekovječio autentičnu svakidašnjicu rodne Ljubljane, materijalizirajući „živu” realnost grada – portretiranjem njenih stanovnika. Pronalazeći uporište u talijanskom neorealizmu i načelima verizma, težeći što golijem, realističnijem prikazu društvene stvarnosti, tema je projekta prikazivanje autentičnih ljudi, njihove svakodnevice i iskrenih međuljudskih odnosa. 

Riječka edicija projekta – „Cinecittà Fiume”, oživljava gradski ritam kvarta Brajde kao žile kucavice riječke kulturne scene (Art-kvart Benčić, Art-kino Croatia) te koji, ujedno, povezuje i ključne gradske punktove, one riječkoga prometa (Željeznički kolodvor), trgovine (Tržnica Brajda), zdravstva (Riječka bolnica) i neizbježnih ugostiteljskih objekata. Na temeljima neorealističke kinematografije, negirajući kulturnu hegemoniju velikih povijesnih narativa, Anđelićevi portreti prikazuju društvenu zbilju koja ne poznaje ime ili status: uprizorivši ljude čija se prisutnost na Brajdi veže uz njenu svakodnevnu dinamiku, bivajući oni predstavnicima institucija ili njenih zaposlenika, slučajnim prolaznicima, stanarima ili gradskim ikonama, „Cinecittà Fiume” kroz fotografski kadar Igora Anđelića, neuljepšano i autentično bilježi realnost jednoga riječkog kvarta. 

Opremu za tehničku realizaciju izložbe, ustupljuje Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i udruga Drugo more.

Iz umjetnikove biografije:

Igor Anđelić rođen je 1961. u Ljubljani. Godine 1979. završava studij fotografije i otvara studio za grafički dizajn. Radio je i kao fotoreporter za slovenski tjednik Mladina, časopis za dizajn interijera Ambient te istovremeno izlagao svoje radove. Njegova višegodišnja suradnja s galerijom Škuc pretvorila je spomenuti galerijski prostor u jedno od najpopularnijih mjesta za druženje u Ljubljani.

Autor je u svojoj karijeri djelovao kao projektant različitih javnih prostora poput galerije Škuc, kluba K4, kavane Kavarna Pločnik te Salona Minimal, nedajući navedenim prostorima samo formu, već i oblik i sadržaj. Upravo se Salon Minimal smatra njegovim najvažnijim radom. Koristio ga je kao svoj prezentacijski rad na Biennalu industrijskog dizajna u Ljubljani 2001. te Biennale di Venezia 2001., što je rezultiralo nizom medijske pokrivenosti u svjetski renomiranim časopisima kao što su Wallpaper, Stern, Corriere della Sera. Salon Minimal ugostio je i radove svjetskih umjetnika poput američkog minimalista Sola Le Witta, Davida Maljkovića, Marka Peljhana, Dragana Živadinova, Irwina, Scannera i brojnih drugih. Godine 2003., logo Salona Minimal pobjednik je na natječaju Type Directors Club-a New York i predstavljen u oštroj konkurenciji od 2400 dizajnera. Osim toga, Minimalov cjenik osvojio je nagradu Art directors Club New York. Oba su rada objavljena u njihovom godišnjem izvješću i obišla svijet kao dio skupne izložbe.

Bio je poznat i kao organizator inovativnih umjetničkih i društvenih događanja, kojima su naručiteljima bili Ministarstvo kulture Republike Slovenije, British Council, strana veleposlanstva u Sloveniji, pokojni predsjednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek i mnoga druga tijela. Stara elektrana, Željeznički muzej i alternativna četvrt Metelkova među nekoliko su nekoć napuštenih područja koje je umjetnik ponovno otkrio i koja nastavljaju nuditi redoviti kulturni program.

Anđelić također redovito surađuje s MG+MSUM (Muzejem suvremene umjetnosti i Muzejom suvremene umjetnosti Metelkova). Kao fotograf surađuje s Neue Slowenische Kunst (grupa IRWIN, LAIBACH, NK studio) na njihovim projektima. Izložba 2008. godine označila je početak uspješne suradnje s Galerijom Fotografija. Na temelju časopisa Manager postao je jedan od najprodavanijih autora u Sloveniji. Ovom galerijom predstavio je svoj rad na fotografiji u Parizu 2010. Njegov rad je bio predstavljen u vodećim francuskim dnevnim novinama, kao i u časopisu Eyemazing i Beaux Arts. S Marinom Abramović, trenutno radi editorial za umjetnički časopis Zoom Magazine.

#Cinecitta #Cinecitta Fiume #Galerija O.K. #Igor Anđelić #Katarina Podobnik

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh