Izložba „Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo“ u Muzeju grada Rijeke

U Muzeju grada Rijeke gostuje izložba „Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo“, koju je Gradski muzej Požega posvetio poznatoj hrvatskoj tvornici alkohola i čokoladnih proizvoda iz Požege. Koncipirana je tako da nudi uvid u obuhvatnu povijest tvornice upamćenoj i po tomu što je u doba Jugoslavije držala proizvodnjom alkoholnih pića drugo mjesto u državi, a proizvodnjom čokolade treće.
Tvornica isprva nije nosila današnji naziv. Osnovana je 1921. pod nazivom „Stock Cognac Medicinal“, a ime koje danas znamo dobila je 1951. godine. Tridesetih godina, u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, nalazila se na popisu ekskluzivnih dobavljača čokoladnih proizvoda za kraljevski dvor. O važnosti tvornice govori ujedno podatak da je u nju na preradu i proizvodnju stizalo čak 40 posto ukupne količine kakao zrna uvezenog u tadašnju državu. Tvornica je u dva navrata, od 1934. do 1945. i od 1970. do 1995. godine, surađivala sa švicarskom tvornicom Nestle. Omiljena čokolada Mikado počela se proizvoditi u Požegi 1964. i bila je to prva čokolada s rižom u svjetskim okvirima. Šezdesetih godina na prodajne police stižu brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti… i drugi, koji su još uvijek dio kolektivnog sjećanja brojnih slatkoljubaca na prostoru bivše države. I u samostalnoj Hrvatskoj bilježi se vrijedan trenutak – Zvečevo je 2004. plasiralo na tržište prvu hrvatsku čokoladu s visokim postotkom kakaa.
Koliko je tvornica značila okruženju, toliko je značila i svomu gradu. U njoj je radilo na stotine Požežana. U jednom periodu, riječ je o 1.400 radnika, a nije rijedak slučaj da su dvije ili čak tri generacije iste obitelji radile u tvornici, s njom se poistovjećujući.
Izložba je priređena u povodu stote obljetnice Zvečeva, što znači da je prvotno bila otvorena u Požegi kolovoza 2021. Dosad je gostovala u Sisku, Zagrebu, Pakracu i Novoj Gradišci, u želji da upozna domaću javnost s poviješću gospodarskog imena koje nas prati od malih nogu, a da to gotovo i ne primjećujemo. Sve (pogrešno) smatrajući da se dobre stvari, uključujući čokolade Zvečevo, u našim životima podrazumijevaju.

Izložba traje do 8. listopada 2023.

Istaknuta fotografija: Coralie Ferreira, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

#Muzej grada Rijeke #Zvečevo

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh