Javno savjetovanje za revitalizaciju riječkih tržnica

O revitalizaciji riječkih tržnica već se neko vrijeme uvelike priča, naročito kada su u pitanju oba riječka tržišna paviljona, onaj na Brajdi koji već određeno vrijeme zjapi potpuno prazan, te onaj na centralnoj tržnici. Iako nisu bili u obavezi pitanje tržnica staviti u javnu raspravu, zbog interesa javnosti i važnosti ovog pitanja u Gradu Rijeci ipak su se odlučili na taj korak. Dakle, nakon što prođe ciklus javnog savjetovanja u prosincu bi se na Gradskom vijeću o toj temi moglo raspravljati.

– Već duže vrijeme razmatramo situaciju na tržnici, koja, složit ćemo se, nije baš najbolja. Mnogo je razloga za to, od pandemije COVID-a, inflacije, promjene navika naših stanovnika, otvaranja mnogobrojnih trgovačkih lanaca, ovim odlukama predlažemo da se dio tih navika vrati na tržnicu. Sagledavali smo čitav niz primjera iz zapadno-europskog i hrvatskog okruženja, također smo se bazirali na mediteranski krug kada smo razmišljali o revitalizaciji oba naša paviljona i tu djelatnost regulirat ćemo na način da pokušamo iznaći rješenja unutar odluka koje predlažemo, da i privatni subjekti nađu interes u obavljanju djelatnosti. Naime, sagledavali smo primjere Trsta i Barcelone, nekih drugih gradova, mislimo da u tom smjeru mora krenuti i Rijeka. Da bi to bilo tako treba regulirati i radno vrijeme tržnica i mnoge druge detalje što se tiču tržne djelatnosti, naglasio je gradonačelnik Marko Filipović, na redovnoj konferenciji za novinare utorkom.

Da bi se uopće pribjeglo revitalizaciji gradskih tržnica moraju se predložiti novi Opći uvjeti vezani uz obavljanje ove komunalne djelatnosti, pojasnila je Maja Malnar, pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet.

– Treba izmjeniti još nekoliko akata vezanih uz ovu djelatnost, prije svega to su Odluka o radnom vremenu, Odluka o namjenama i planu prodajnih prostora, o uvjetima i načinima na koji se provodi javni natječaj, kao i cjenik tržnih djelatnosti, rekla je Maja Malnar pobrojavši potom najvažnije novosti. A one su:

– Pobliže su definirani korisnik i pružatelj usluga, taksativno i vrlo detaljno navedeni su proizvodi koji se mogu prodavati, detaljnije su definirana prodajna mjesta. Također, definirano je i da se na zatvorenim djelovima, odnosno u paviljonima, mogu obavljati prigodne manifestacije nenaplatnog karaktera o kojima će korisnik  morati obavijestiti Rijeka plus, a na svim prostorima moći će se organizirati i pripremati degustacije proizvoda. Uvodimo podzakup, koji do sada nije postojao, zajednički zakup i prijenos ugovora o zakupu. Ako iz bilo kojeg razloga korisnik određeno vrijeme nije bio u mogućnosti koristiti prostor bit će oslobođen naknade za korištenje i ostalih režijskih troškova. Fleksibilizirani su i modaliteti korištenja prodajnog mjesta, pa je uvedeno korištenje privremenog karaktera, korištenje do 31 dana u mjesecu, a također i privremeno korištenje do tri mjeseca, zaključila je Maja Malnar.

Gradonačelnik Marko Filipović također je najavio da bi Kazališno vijeće do kraja tjedna trebalo raspisati natječaj za izbor novog intendanta HNK Ivana pl. Zajca

Naslovnu fotografiju Marka Filipovića i Maje Malnar snimio Kristian Sirotich

#Grad Rijeka #Marko Filipović #paviljon Brajda #Riječke tržnice

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh