„Igre pod suncem” samostalna izložba grafika Dajane Radoš u Galeriji Klović

Igre pod suncem je intimna igra majke i djeteta, autentičan i neraskidiv suodnos zamrznut u grafičkom kadru, iskreno svjedočanstvo silnih promjena koje su Radoš obogatile i vlastiti realitet učinile značajnijim

U Galeriji Juraj Klović, 26. listopada u 19 sati, bit će otvorena samostalna izložba grafika riječke umjetnice Dajane Radoš. Na izložbi će biti izložena nova serija radova (17 grafika, 100×70) naslovljena Igre pod suncem. Radovi simboliziraju novi život, ali i reflektiraju težnju umjetnice za istraživanjem i nadogradnjom svog umjetničkog habitusa.

„Radoš apsorbira ozračje u kojem svakodnevno boravi i njegove segmente implementira u umjetnički kontekst i likovnost. Prostor njenog doma ispunjen je biljkama koje, osim što su za umjetnicu vrlo važne, ovdje simboliziraju probuđenu nježnost, rađanje, obnavljanje i uzlet. S druge strane, deficit vremena ili tzv. ‘me time’, Radoš kompenzira na način da razdoblje provedeno s djetetom postaje platforma iz koje izrasta smislena i kvalitetna umjetnička ideja. Gradeći dijalog između majke i kćeri, umjetnica izdvaja njihove zajedničke trenutke i pretvara ih u srž serije. Tako svakodnevne igra postaje glavna okosnica svih radova, a pijesak indikator tehnike koju Radoš po prvi puta rabi. Naime, promišljajući o efikasnosti rada i vremena, Radoš polazi od zajedničkog druženja poglavito boravka u parkovima. Stoga, koristeći pijesak kao glavnu poveznicu, umjetnica se odlučuje za kolagrafiju kao tehniku koja će odrediti seriju u cijelosti” istakla je u katalogu kustosica Katerina Jovanović.

Dajana Radoš rođena je 1982. u Rijeci. Diplomirala je 2011. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na Odsjeku likovnih umjetnosti iz područja grafike, te stekla pravo na zvanje i akademski naziv magistra likovne pedagogije. Od 2014. godine asistentica je na Katedri za grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Djeluje u području vizualno-likovnih umjetnosti te aktivno istražuje područje grafike. Radeći, ali prvenstveno živeći grafiku, gradi svoj prepoznatljiv umjetnički svijet procesualnim i slojevitim interveniranjem na grafičke matrice. Pored grafičkog medija, umjetnički izraz gradi grafičko-prostornim objektima, knjigama umjetnika i keramiko-skulpturama. Osmislila je organizirala i vodila više likovnih radionica i umjetničkih projekata. Redovito izlaže i sudjeluje na domaćim i međunarodnim trijenalima i bijenalima grafike (Hrvatski trijenale grafike, Zagreb, Hrvatska; Third International Print Biennale, Yerevan 2021; Međunarodni trijenale autoportreta „Pojam o sebi“, Zagreb, Hrvatska; International Biennial Print Exhibit: R.O.C, Taiwan, Knjiga-umetnički objekat 3 / Book – Art object 3, Beograd, Srbija; 5. Biennale “Citta di Bassano del Grappa”, Italy; Graphic Art Biennial – Dry Point, Uzice, Serbia; OSTEN Biennial of Drawing Skopje, Macedonia; 4th Graphic Art Biennial of Szeklerland Sfântu Gheorghe, Romania; 2nd International Ceramic Triennial UNICUM, Maribor, Slovenia; Međunarodni konkurs za grafiku EX-YU, Beograd, Srbija; International Graphic Triennial Bitola, Macedonia i druge). Priredila je trinaest samostalnih izložbi u Rijeci, Karlovcu, Krku, Novom Vinodolskom, Mošćeničkoj Dragi, Sesvetama, Splitu, Sloveniji i sudjelovala na više od sto skupnih, žiriranih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoje radove dobila je  nekoliko  nagrada i priznanja. Članica je likovnog udruženja HDLU Rijeka.

#Dajana Radoš #Galerija Juraj Klović #grafika #HDLU Rijeka #Igre pod suncem

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh