Koga briga za cirkus? Međunarodna manifestacija „Noć cirkusa” obilježena i u Rijeci

Francuska organizacija Territoires de Cirque pokrenula je inicijativu „Noć cirkusa” (La Nuit du Cirque) kako bi se na međunarodnoj razini, kroz manifestacije posvećene cirkusu, na raznolike načine proslavila ova izvedbena umjetnost u svim segmentima. To je međunarnodni događaj koji oslikava raznolikost suvremene cirkuske kreacije i ponajviše se obilježava diljem Europe (Francuska, Njemačka, Belgija, Irska, Hrvatska, Latvija, Nizozemska, Portugal, Švicarska), ali i šire (Kanada, SAD, Guadeloupe, Burkina Faso, Tajvan).

Najava glasi: “Noć cirkusa predstavlja ujedinjujući i svečani trenutak zaustavljen u srcu jeseni, priliku da zajedno podijelimo vitalnost i raznolikost ove odlučne, popularne i zahtjevne umjetnosti – ističući predanost cirkusa društvenim i ekološkim borbama, kao i njegovu međukulturalnu i međugeneracijsku dimenziju.” Ovogodišnje, peto izdanje „Noći cirkusa” publici je ponudilo čak 275 različitih događanja, a obilježavanju su se priključile i hrvatske cirkuske snage, organizacije ujedinjene u Nacionalnu cirkusku platformu. Cirkus se od 17. do 19. studenog slavi u šest Hrvatskih gradova – osim Rijeke, to su Zagreb (Cirkorama), Split (Cirkus Kolektiv), Pula (Čarobnjakov šešir), Križevci (K.V.A.R.K.) i Samobor (Cirkultura).

U Rijeci se Noć cirkusa proslavila pod neorenesansnim stropom dvorane Filodrammatice u subotu 18. studenoga, u organizaciji udruge Prostor Plus. Kao uvodni dio programa prikazan je dokumentarni film Beta Circus koji tematizira razvoj participativnog pristupa cirkusu, kroz uključivanje publike i lokalne zajednice u umjetnički proces. Organizatorica događaja, predsjednica Prostora Plus, ujedno i cirkuska umjetnica te edukatorica Nives Soldičić preobrazila se u gataru koja je proricanjem i ‘čišćenjem aure’ zabavljala i animirala okupljene u pauzama, pokazujući koji se sve likovi mogu naći u cirkuskoj umjetnosti te brišući granicu između cirkusa i svakodnevnog života.

Glavni je dio večeri koncipiran kao cirkuski varijete, niz scenskih točaka koji objedinjuje lokalne umjetnice/ke u jedinstveni zabavni program, služeći kao predstavljačka platforma za njihove radove. Voditeljice (Iva Korbar i Andrea Rubčić) su kao komični par bile poveznica među nastupima, najavljujući ih kroz gegove, dosjetke i zabavnu interakciju. Polaznice redovne edukacije Prostora Plus za djecu prve su brojnoj publici pokazale svoje scenske vještine, a uslijedio je zračni duo na ringu i trapezu (Laura Sušanj i Kristinka Dušek). Na programu se našlo i nekoliko mađioničarskih trikova koje je izveo Stefano mađioničar, poručujući da životinjama nije mjesto u cirkusu nego u prirodi.

Sanja Prodan izvela je sjajnu točku s hula hoopom, a gran finale večeri bili su izvođači plesa na svili okupljeni u udrugu Silkuets (Armin Pejić, Ariana Kulišek, Ivona Brlek, Martina Goričanec, Martina Šopić, Sandra Polić Živković, Urška Lušić). Ples na svili je disciplina cirkuske umjetnosti koja kombinira plesni pokret s adrenalinskim elementima akrobatike koji se izvode na svili, u zraku. Sedmero izvođača/ica izmijenjivalo se na dvije obješene svile, pokazujući spoj elegancije i snage. Šminka i harlekinsko-burleskni kostimi, kao i glazba, doprinijeli su eteričnom, hipnotičnom i eksplozivnom osjećaju koji izaziva vertikalni pokret. Udruga Silkuets djeluje zadnje tri godine, a njihova izvedba pokazala je razinu tehnike plesa na svili koja bi neinformiranom promatraču mogla sugerirati da gleda profesionalne, a ne amaterske izvođače. Vidljiva je i ambicija da se kratkoj izvedbenoj točki pristupi dramaturški, što pokazuje tendenciju ka jednom ozbiljnom pristupu i potencijal za razvoj izričaja skupine prema cjelovitim predstavama.

S obzirom na nerazvijenost cirkuske umjetnosti u Hrvatskoj, mnogi su današnji cirkuski izvođači započeli svoje umjetničko djelovanje upravo kroz edukacije u amaterskim skupinama, te najčešće formalno obrazovanje stekli naknadno, u inozemstvu. Uzevši sve to u obzir, dodatno je otužno da Silkuets za svoje treninge teško nailazi na adekvatan prostor u Rijeci. Nakon Filodrammatice koju koristi čitav niz organizacija, te često razni programi imaju prednost nad redovitim korisnicima pa je izazovno zadržati kontinuirani termin na tjednoj bazi, sreću su pronašle u sklopu jednog hotela čija je dvorana dovoljno visoka za izvođenje zračnih akrobacija na svili (idealna je visina sedam metara). No, nakon svega nekoliko godina, vlasnici su krenuli u rekonstrukciju prostora i rezultat će biti dvorana s nižim stropom koja ne zadovoljava uvjete za ples na svili.

Polaznice/i edukacije u Silkuets se trenutno opet bore kako bi pronašli prikladan prostor, ali nakon niza ideja, upita, korespondencija, nade i razočaranja, svoje osnovne uvjete za bavljenje onim što vole, nisu osigurale/i. Trenutno dijele jednu dvoranu u centru sa sportsko penjačkim klubom, što je također izazovno u smislu dobivanja slobodnog termina za svoje treninge. Koliko god možemo romantizirati trud, napor i volju koji se ulažu iz ljubavi prema nečemu, a unatoč nedaćama, istina je da cirkus u Hrvatskoj i dalje ostaje na margini, što potvrđuje i splitski slučaj.

Za razliku od ROOM100, riječka izvedbena scena nije ni imala prostor namijenjen isključivo suvremenom cirkusu kojega je mogla izgubiti, već se grupe poput Silkuets snalaze kako najbolje znaju, što je zaista šteta. Osim što predstavlja način umjetničkog izražavanja te nudi niz psihofizičkih benefita za one koji se bave zračnim akrobacijama, za cirkuske predstave postoji i velik interes publike. Suvremeni cirkus obogaćuje kulturnu raznolikost sredine, njegova društvena korist nije upitna, pa ostaje za razmisliti zašto se uz tolike druge amaterske, umjetničke, sportske i ostale organizacije koje djeluju, cirkus ne može pronaći svoje mjesto pod suncem.

Neki se pozitivni pomaci na nacionalnoj razini ipak dešavaju, zahvaljujući velikom angažmanu pojedinih umjetnika i organizacija, kao što je na primjer nedavno osnivanje strukovne organizacije DUSC (Društvo umjetnika suvremenog cirkusa). U svakom slučaju, nerealno je očekivati razvoj suvremenocirkuske umjetnosti uz trenutne uvjete za rad. Svakako se nadam da će trenutni i budući članovi Silkuets uskoro moći razvijati svoj izričaj i vještine u adekvatnom prostoru, te da će se Noć cirkusa u Rijeci moći obilježiti i iduće godine. Ukoliko netko tko ovo čita ima informaciju o potencijalno pogodnom prostoru, i briga ga za cirkus, može se javiti grupi Silkuets na njihovoj stranici.  

Istaknuta fotografija: Sanja Prodan

#Beta Circus #Noć cirkusa #Silkuets #Torritoires de Cirque #udruga Prostor plus

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh