Komemoracija umjetniku i profesoru Josipu Butkoviću

U utorak, 30. siječnja u 14:00 sati u MMSU, u suradnji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, održat će se komemoracija u spomen na istaknutog umjetnika, redovitog profesora APU u miru, Josipa Butkovića (31.7.1950. – 17.10.2023.)

O profesoru Butkoviću osobno, o njegovom umjetničkom stvaralaštvu te stručnom i nastavnom djelovanju govorit će njegovi prijatelji, kolege i suradnici dr. sc. Julija Lozzi Barković, redovita profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Ervin Dubrović, dugogodišnji ravnatelj Muzeja grada Rijeke u miru i Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

Organizatori pozivaju da svojom prisutnošću odate počast cijenjenom kolegi koji je zadužio mnoge generacije hrvatskih grafičara.

Josip Butković rođen je u Rijeci 1950., a diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu 1980. Iste godine počinje raditi na Sveučilištu u Rijeci. Poslijediplomski studij grafike završio je 1983. na Fakultetu za likovne umjetnosti u Beogradu.

Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci obnašao je funkciju prodekana za nastavna pitanja1989. Od 1995. do 1997. predstojnik je Katedre za grafiku i crtanje na Odsjeku likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, a od 1997. do 2000. i pročelnik Odsjeka.

U zvanje redovitog profesora izabran je 1997., a u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju 2003. Od 2004. do 2010. radi u svojstvu vanjskog suradnika na Odsjeku likovnih umjetnosti Umjetničke akademije Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Od 2006. do 2008. predstojnik je Katedre za grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a od 2013. do 2016. obnaša dužnost dekana Akademije. U mirovinu odlazi 2020.

Svojim radom kroz umjetničko-nastavne programe Kalkografskog ateljea na Sušaku u Rijeci zaslužan je za stvaranje „Riječke grafičke škole“.

Do monografske izložbe „Obljaj“ u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci 2006. i samostalne izložbe „Dvorišta“ u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu 2016. priredio je preko pedeset samostalnih izložbi i likovnih intervencija u galerijskim i muzejskim prostorima. Od 14. Međunarodnog bijenala grafike u Ljubljani 1981. izlagao je na preko stotinu međunarodnih skupnih izložbi, bijenala i trijenala grafike, među kojima su najvažniji Međunarodni bijenale grafike u Krakovu, Intergrafika u Berlinu, trijenale grafike i crteža u Lublinu, međunarodna izložba grafike u Kanagawi, Trijenale grafike u Frechenu, Međunarodni bijenale grafike u Maastrichtu, Međunarodni bijenale grafike u Varni, Trijenale grafike u Zagrebu, izložbe grafike u Tokiju i Yokosuki te 3. Praha Graphic u Pragu.

Za svoj rad dobio je mnoge nagrade i priznanja, među kojima godišnju nagrade za grafiku Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka (1987.), nagradu na 15. Zagrebačkoj izložbi jugoslavenske grafike u Kabinetu grafike JAZU (1988.), nagradu Ureda za obrazovanje i kulturu Grada Zagreba na 1. trijenalu grafike Kabineta grafike HAZU (1997.), posebno priznanje žirija na 3. hrvatskom trijenalu grafike (2003.) te Nagradu Grada Rijeke (2005.) za ukupan umjetnički i nastavni rad. Monografija u nakladi Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb i Grada Rijeka tiskana mu je 2008. godine.

Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

Živio je i radio u Gornjim Vrhovinama u Lici.

Istaknuta slika: grafika Josipa Butkovića

#APURI #Josip Butković #komemoracija #MMSU #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh