Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Dan kada je Crvena armija oslobodila koncentracijski logor, logor za istrebljenje i prisilni rad Auschwitz-Birkenau, 27. siječnja, obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Danas se prisjećamo genocida nad šest milijuna Židova, dvije trećine europskog židovskog stanovništva, te ubojstava milijuna Roma, Slavena, političkih zatvorenika, homoseksualaca i drugih od strane njemačkog nacističkog režima i njegovih suradnika u razdoblju od 1933. do 1945. godine. Milijuni su izgubili živote zbog njihove etničke pripadnosti, rase, vjere ili invaliditeta.

“Put koji je vodio do Auschwitza i holokausta započeo je generacijama prije – žrtvenim jarcima, maltretiranjem i dehumanizacijom. Počelo je odbacivanjem onih koji su smatrani ‘drugačijima’. Okrivljujući ‘drugog’.

Njemački nacistički režim istrijebio je 17 milijuna muškaraca, žena i djece i nanio nezamislivu patnju i bol još milijunima, dok je šutnja drugih bila sukrivnja. Kao što je to rekao jedan preživjeli – ‘Uistinu užasna stvar bila je odsutnost užasa’ kod tolikih ljudi. Utjeha ravnodušnosti značila je da su mnogi zatvorili oči i okrenuli se” rekla je Roberta Metsola u svom govoru u Europskom parlamentu 25. siječnja.

Osim sjećanja na žrtve, ovaj dan podsjeća i na obavezu za obrazovanjem novih generacija o hororima ove najmračnije epizode u povijesti čovječanstva s ciljem stvaranja svijesti o važnosti i nužnosti osiguravanja i očuvanja ljudskih prava.

Dan se obilježava od 2006. godine, nakon što je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1. studenog 2005. godine, na inicijativu Izraela i povodom 60. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, usvojila Rezoluciju 60-7.

Istaknuta fotografija: Varšavski geto, autor nepoznat


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/tisakbiz/artkvart.hr/wp-content/themes/cenote/template-parts/content-single.php on line 56

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh