Kultno kino u Art-kinu: Egzorcist – 50 godina straha

U suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, za studentice i studente riječkog sveučilišta za projekciju filma Egzorcist osigurano je 60 gratis karata koje studenti mogu preuzeti, uz predočenje x-ice, na blagajni Art-kina Prigodno je zadnji dan listopada u Art-kinu rezerviran za još jedan antologijski naslov, kultni američki horor film Egzorcist (1973.) Williama Friedkina koji ove godine slavi svoju pedesetu godišnjicu. Projekcija se, u sklopu programa Kultno kino, održava u utorak, 31. listopada u 20:00 sati.

Snimljen prema istoimenoj noveli Williama Petera Blattyja, koji je potpisao i scenarij filma, film je ispisao modernu povijest horor kinematografije, postavši prvim horor blockbusterom koji je podjednako sablaznio i osvojio tadašnju publiku i kritiku, a njegov efekt i snaga ne jenjavaju ni punih pola stoljeća nakon izlaska filma. Neobične promjene u ponašanju i izgledu 12-godišnje kćeri Regan (Linda Blair), nagnaju filmsku glumicu Chris (Ellen Burstyn) da se obrati liječnicima za pomoć. Bacanje po krevetu, vrištanje i udaranje o zid isprva bacaju sumnju na shizofreniju, no neobjašnjivo napredovanje bolesti liječnike dovodi u slijepu ulicu odakle očajna majka – prestravljena mogućnošću da tijelo njene kćeri opsjeda demon – pomoć odluči potražiti u crkvi. Majka prvo kontaktira mladog i obližnjeg župnika Karrasa (Jason Miller), koji se i sam bori s određenim problemima.

Ovo istinski kontroverzno, često osporavano, ali ujedno iznimno provokativno i zastrašujuće ostvarenje, u konačnici je priskrbilo čak deset nominacija za nagradu Oscar, potvrdivši dvije – za najbolji zvuk i scenarij, te osam nominacija za Zlatni globus od kojih su četiri bile dobitne – one za najbolji film, redatelja, scenarij i sporednu glumicu (Linda Blair).

U suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, za studentice i studente riječkog sveučilišta za projekciju je osigurano 60 gratis karata koje studenti mogu preuzeti, uz predočenje x-ice, na blagajni Art-kina. Studentice i studenti koji ne stignu do gratis mjesta, ulaznice mogu kupiti po promotivnoj cijeni od 3 eura. Ulaznice za film mogu se kupiti na blagajni Art-kina koja se otvara svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na stranici ulaznice.hr.

Naslovna fotografija: scena iz filma Egzorcist (1973.) Williama Friedkina

#Art-kino #Egzorist #Kultmo kino #obljetnica #strah

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh