Baci kamen prvi – individualna frustracija kao društveno nasljeđe

U četvrtak, 27. listopada, u prostoru DeltaLab-a, nekadašnjoj zgradi IVEX-a, Riječakama i Riječanima poznatijoj kao prostoru „Molekula”, otvorena je izložba „Baci kamen prvi”, kao rezultat radionice suvremenih umjetničkih praksi i kritičkog mišljenja „Gledanje naglavačke”, koju su ljetos, u okviru programa „Refleks” udruge Drugo more, u prostoru Galerije SKC, vodile „Spačke” – Elena Apostolovski i Petra Čargonja.

Radionica se bavila ključnom, vrlo aktualnom temom, rijetko zastupljenom u formalnom obrazovanju – mentalnim zdravljem kao i manifestacijama društvene osude na pojedičevu ranjivost. Izložbom su tako, uz snimke zajedničkih vježbi i procesa stvaralaštva, predstavljeni autorski radovi „Ad nauseam” Tare Glavan, „Vježbanje poniznosti” Fabijana Škarića te „Jasàm” Lane Kovačević. Polaznica Tara Glavan, studentica druge godine kulturalnih studija, bavila se preispitivanjem odnosa spram vlastitog tijela, odnosno poimanja srama kao osobnog, rodno uvjetovanog – krvavog kamena. Fabijan Škarić, učenik trećeg razreda gimnazije, činom participativne izvedbe, posistovjetivši se s likom Aljoše iz romana „Braća Karamazovi” F. M. Dostojevskog, gestom poklona, „vježbao” je poniznost, pritom istražujući subverzivnost takve prakse, a njegovom je idejom „kolektivnog autorstva poezije”, otvorena i sama izložba. Lana Kovačević, također studentica druge godine kulturalnih studija, predstavila se vizualno-auditivnom instalacijom, čija je centrala figura, lutkica, kao svojevrsni voodoo objekt, pohranila i utjelovila autoričin osjećaj anksioznosti, strah i nesigurnost.

Spačke – Petra Čargonja i Elena Apostolovski

– „Ovogodišnja tema koju smo htjele obraditi kroz radionice, bila je tema mentalnog zdravlja, a na način da se istraži na koji način ta tema rezonira s mladim polaznicima, o čemu oni promišljaju, kako se ta tema tiče njih intimno, pritom pokušavajući dobiti iskrenu refleksiju, koja kroz eksperiment, u konačnici dobiva oblik umjetničkog rada. Bez obzira na mentorstvo, cilj je da oni sami vode svoj osobni proces”, kazala je za Artkvart Petra Čargonja, članica koletiva „Spačke”.

– „Bitan element svega toga je element grupe – kada oni zajednički komuniciraju svoje osobne frustracije, odnosno stres, počinju se prepoznavati jedni u drugima, pričaju, izmijenjuju iskustva, shvaćaju kako su njihova osobna iskustva zapravo zajednička. Nakon takvih razgovora, ponovno zajednički, razgovaramo i promišljamo od kud ta iskustva dolaze i na koji način društvo, kojeg smo dio, oblikuje njihov svakodnevni život – zašto dolazi do te partikularne frustracije“, nadovezala se Elena Apostolovski, članica kolektiva.

– „U našem je radu ključna ta tendencija povezivanja umjetničkih istraživanja s političkom sredinom, odnosno kontekstualizacija i kritički moment. Naša je namjera utoliko ukazati da individualne frustracije, nisu pojedinačne, već upravo suprotno, kolektivni društveni moment. Polaznici su u tom vidu, više ili manje receptivni prema takvome pristupu, što se mijenja iz generacije u generaciju. Neke stvari jednostavno ne želimo ‘forsirati’ – pokušamo, razgovaramo o tome, ali ako je njihova preokupacija i dalje posve intimna, mi to poštujemo“, zaključila je Petra Čargonja.

Projekt Gledanje naglavačke, kao i konačni rezultat ovogodišnje radionice, izložba „Baci kamen prvi”, svakako predstavlja hvale vrijedan pristup, ne samo umjetničkom istraživanju, već pedagoškim alatima obrazovanja, u konačnici i psihološkog savjetovanja, kroz aktivan dijalog i razmjenu iskustava.

Izložba je u prostoru DeltaLab-a, otvorena još danas, 27. listopada do 20 sati.

Autorica fotografija: Klara Stilinović

#Baci kamen prvi #DELTALAB #Drugo More #Gledanje Naglavačke #Spačke

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh