MALA RIJEČKA KULTURNA REVOLUCIJA ZAKLJUČENA PETIM POETKULTOM

U četvrtak je u caffe baru „Boćar” održan peti po redu Poetkult, večer poezije u organizaciji Filipa Kralja i Eliane Katarine Polić. Ovaj je multikulturalni, mladi i perspektivni dvojac u vrlo kratkom periodu napravio hvalevrijedan posao – iako su im oboma riječke adrese tek privremene, svoj su boravak u gradu na Rječini odlučili oplemeniti večerima poezije, što su se ovoga četvrtka idealno nadovezale na malu kulturnu revoluciju.

Filip Kralj i Eliana Katarina Polić. Snimila Klara Stilinović

Na petom smo se Poetkultu susreli s ponešto književnika koji, sada već tradicionalno, publici prezentiraju svoje radove, ali i s nekolicinom novih čitača, koji su smogli hrabrosti predstaviti se u svjetlu kreativne slobode koja je u njima ključala do trenutka kada ju pred istomišljenicima nisu smogli snage osloboditi. Večer su otvorili organizatori, čitajući svaki po nekolicinu svojih uradaka – Filip Kralj čitao je pjesme „Udahni”, „Roots”, „Elegijada”, „Dobro jutro farmacijo”, a u duhu male riječke kulturne revolucije okrenuo se revoluciji protiv femicida pa pročitao pjesmu „Kažnjavaj nasilje”.

Eliana Katarina Polić predstavila je pjesme „Umirovljene želje”, „Od pećine do sredine” te nekolicinu bezimenih. Od Poetkultovih publici poznatih autora predstavila se i Sonja Jeremić, koja je pročitala ponešto autorskih djela, uključujući i pjesmu „More je uporno”.

Oduševila sve okupljene . Sonja Jeremić. Snimila Klara Stilinović

Debitantski su nastupi na Poetkultu posebno oduševili – mladi su se pjesnici ohrabrili svoje uratke predstaviti javno, neki su naglasili da vlastitu poeziju nisu čitali dugo, neki je pak nikad nisu čitali u javnosti. Petar Pešut čitao je svoje bezimene, poneke i nedovršene pjesme, kroz koje je lirično dočarao autobiografske elemente, iako je dao naglasiti da strahuje od javnog nastupa, nježni i iskreni stihovi gledatelje su oduševili.

Braća Igor i Marko Gašić poeziju su čitala naizmjence, jedan na hrvatskom, a drugi na engleskom jeziku, Matija Gulan pročitao je pjesme u koje je utkana posebna privrženost i emocionalnost, „Probudi se“, „Zrcalo tuge“ i „Anđele“.

Boćarijom se nakon kanonskih djela pjesnika i pjesnikinja koji tek imaju biti prepoznati, širio free style Luke Sertića, a večer je zaključena sada već tradicionalnim jam sessionom slobodoumnih muzičara, i svih koji se tako osjećaju, a koji je ovu malu riječku poetsku revoluciju učinio posebno dojmljivom.

Naslovnu fotografiju i fotogaleriju snimila Klara Stilinović

#Boćarija #Eliana Katarina Polić #Filip Kralj #poetkult #revolucija

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh