U Creskom muzeju otvorena izložba Josip Pope: Kvarnerski motivi

U četvrtak je u Creskom muzeju otvorena izložba “Josip Pope: Kvarnerski motivi”. Otvorenje izložbe privuklo je mnoštvo ljubitelja umjetnosti, kako sugrađana,  tako i njihovih gostiju. Jelena Dunato, ravnateljica Creskom muzeja i ujedno kustosica ove izložbe, na samom je početku pozdravila sve prisutne, a posebno zamjenicu župana Primorsko-goranske županije Marinu Medarić i gradonačelnika Cresa Marina Gregorovića.

Detalj s otvorenja izložbe. Snimio Kristijan Jurjako

Sam autor u svom je obraćanju naglasio da je ova izložba hommage njegovim šezdeset godina života i trideset i pet godina aktivnog slikanja, a iako izložba nije retrospektiva, ona je nakupina znanja svih ovih godina slikanja.

Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa, nadovezao se na autorove riječi, istaknuvši da svi koji prate Josipa od samih slikarskih početaka vide njegov umjetnički razvoj i napredak.

– Pope je zapravo poseban. On je Slavonac ali je prije jako puno godina došao na otok i odlučio ostati zbog ljubavi. A tu ljubav vidimo i u njegovim djelima, vidimo i u kamenu i kršu, a vidimo i u plavim slikama koje prikazuju creski akvatorij. To je način na koji nam Pope prikazuje kako voli svima nam najdraži Kvarner, riječi su kojima je Marina Medarić, zamjenica župana PGŽ-e, otvorila izložbu.

Snimio Kristijan Jurjako

Nakon otvorenja uslijedilo je glazbeno iznenađenje koje je priredila operna primadona Lidija Horvat Dunjko, uz klavirsku pratnju Roberta Batelića. Svojom izvedbom začinila je samo otvorenje i podarila zvučnu kulisu izloženim likovnim djelima. 

Tko je Josip Pope? On je rođeni Slavonac iz Mrzovića. koji po završetku Pedagoškog fakulteta seli na Cres gdje se stalno nastanjuje 1986. godine. Paralelno s radom u Osnovnoj školi, najprije kao učitelj, a zatim kao ravnatelj, aktivno se bavi slikarstvom. Pope se od samog dolaska uključuje u društveni život lokalne zajednice. Ne samo lokalno, aktivan je u mnogim segmentima javnog društvenog života, od političkog do kulturnog. 

No najpoznatiji je po svojem likovnom izričaju. Njegove slike – ulja, akrili, akvareli i crteži u tušu i olovci otišli su širom svijeta, a njegov opus obuhvaća više od dvije tisuće radova raznih formata.

Izložba “Josip Pope: Kvarnerski motivi” prva je autorova samostalna izložba i predstavlja trideset i šest akrila na platnu velikih formata nastalih u razdoblju od 2018. do 2023. godine.

Samu izložbu najbolje opisuje u predgovoru kataloga kustosica Dunato, koja kaže da izložba “gledateljima predstavlja raznolik opus radoznalog, nemirnog umjetnika koji uvijek nastoji istražiti nove teme i pomaknuti granice svog likovnog jezika. Okružen morem, ovaj otočanin presađen iz slavonske ravnice, bira teme koje ga neposredno okružuju. Stoga, među njegovim djelima nalazimo vedute Cresa i okolnih mjesta, kvarnerske marine, brodove i drvene brodice, kupače na plaži.

Marina Medarić, Josip Pope, Marin Gregorović i Jelena Dunato. Snimio Kristijan Jurjako

U svom izričaju, Pope se kreće od realizma do ekspresije, od vjernog prikaza brodova do čiste energije vala. Njegove su primorske kućice i starinska jedra posveta čistoj, gotovo fovističkoj boji nanesenoj dinamičnim potezima kistom i špatulom, toliko gustom da postaje taktilno iskustvo. Noćne slike, u dubokim indigo tonovima, svjedoče nam o plovidbi pod mjesečinom, o kretanju kroz usnuli svijet. Bjelina valova, eksplozija pjene i energije koju izbacuju trajan su motiv i inspiracija njegovih apstrakcija. Kroz otkrivanje uvijek novih i iznenađujućih oblika i prelijevanja plavog i bijelog, izražavaju optimizam i radost koja pršti iz svake slike.

Pope bira svoje motive kao promatrač koji otkriva svijet oko sebe i bilježi živom dinamikom sve što mu zapne za oko, i kuće, i ljude, i brodove. Plijeneći pozornost svojom životnom energijom, njegove su slike svjedočanstvo umjetnikovog pogleda na svijet, radoznalog, otvorenog i zadivljenog.”

Izložba se može pogledati u Creskom muzeju do 14. listopada 2023.

Slike kao svjedočanstvo pogleda na svijet – Josip Pope. Snimio Kristijan Jurjako
#Jelena Dunato #Josip Pope #Kristijan Jurjako #Marina Medarić

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh