Uoči Empeduja punk festivala: razgovor sa Škotom

Povodom nadolazećeg 8. izdanja Empeduja punk festivala, koji se sada već tradicionalno održava u kolovozu u istoimenom beach baru na plaži Bivio u Rijeci, ovo smo poslijepodne proveli u razgovoru s Rayom Vučinićem Škotom, organizatorom festivala. Škot, dobri duh riječke suvremene punk scene, svake godine od 2015. nadalje u suradnji s Damirom Čargonjom Čarlijem na Empeduju dovodi lokalne, regionalne i strane punk sastave. Ove se godine festival održava 11. i 12.8., odnosno sljedećeg petka i subote.

Škot nam je u razgovoru otkrio detalje ovogodišnje Empeduje, predstavivši izvođače koji će nastupiti, kao i popratni program festivala, a osvrnuo se i na stanje današnje punk scene u regionalnom i lokalnom kontekstu.

O FESTIVALU

Empeduja punk festival jedini je na području Rijeke koji okuplja isključivo punk glazbenike. Osim na Empeduji, punk se u Rijeci danas može čuti u autonomnim prostorima za koje oni koji znaju, znaju, a ponekad i u prostoru Palacha, no Empeduja je jedina manifestacija koja okuplja isključivo punk glazbenike i pruža pristup široj publici.

Empeduja na svoju pozornicu svake godine dovodi punk izvođače različitih generacija i mjesta djelovanja, a ove godine prvi put donosi i popratni program – nastup plesa s vatrom i u subotu popodne soundsystem Mile iz Radio Rože.

Polaznicima festivala bit će osigurana i veganska hrana, a što se cuge tiče, vrijedi uobičajeni punk kodeks: dozvoljeno je ponijeti svoju, međutim u plastičnoj ambalaži kako bi se izbjeglo staklo. Psi su također dobrodošli, ali na vlastitu odgovornost vlasnika s naglaskom na brigu o utjecaju punk decibela na svoje ljubimce.

Ulaznice se kupuju na licu mjesta te iznose 10 eura po danu, a na Bivio možete stići autotrolejovom jedinicom.

Informacija koja će poznavateljima ethosa punka biti samoimplicirajuća, a koju ipak društvenih miskoncepcija radi valja naglasiti jest da festival sve oblike fašizma, nacizma, rasizma, nacionalizma, seksizma, homofobije i transfobije smatra nedobrodošlima. Škot naglašava da festival želi pružiti osjećaj sigurnosti i dobrodošlice, senzibilitet koji duh punka njeguje daleko dulje od u današnje doba popularnih politika društvene korektnosti i inkluzivnosti.

IZVOĐAČI

Festival ove godine okuplja punk glazbenike iz Los Angelesa, Pariza, Ljubljane, Požege, Pule i iz Zagreba, kako starijih, tako i novo formiranih sastava. Škot ih je okupio putem poznanstava, a neki od njih su mu se javili i osobno s željom da nastupe. Slijedi kratak opis sastava koje ćete ove godine imati prilike čuti na Empeduji.

PETAK, 11.8.2023.

PROJECT REJECT (SAD/ FR)

Tročlani punk sastav osnovan 2008. u Parizu. Inspirirani su stvaralaštvom američkih i britanskih punk bandova poput T.S.O.L., Black Flag, Circle Jerks, The Germs, G.B.H. i Dischargea u razdoblju stvaralaštva od ’79 do ’82. Na Empeduji nastupaju u sklopu svoje europske turneje, tjedan dana nakon nastupa na pulskom Monteparadisu.

LES MARTEAUX PIKETTES (FR)

Zajedno s Project Rejectom, nakon pulskog Monteparadisa na Empeduju dolazi i četveročlani francuski bend Les Marteaux Pikettes. Osnovan je 2006. i djeluje u Parizu, a u svom radu naglasak stavljaju na aktivizam za ženska prava.

GRABLE (SLO)

Slovenski punk bend čiji članovi dolaze iz Trbovlja, Idrije i Nove Gorice, a zajedno sviraju od 2014.

STARVATION ( ZAGREB/POŽEGA – HR)

Stari Starvation iz Požege je zaspao u pepelu i crnilu slavonskog egzodusa, ali se feniksalno uzdiže sa 3 nova jahača apokalipse iz Siska, Zadra, te Požege u dijaspori i proživljava svoju drugu reinkarnaciju još zubatiju, ljuću i luđu. Metalna punk srdžba trenutno stacioniran u Zagrebu.

SUBOTA, 12.8.2023.

FONJATURA (PULA-HR)

Punk rock band iz Pule osnovan 2013. godine. Sastav čine Vini na gitari i vokalu, Peh na bassu i vokalu i Tin na bubnjevima, a 2020. su izbacili prvi album Schizophrenia Paranoides. Kako su bili članovi drugih bendova, bend je imao stanku od 2016. do 2019., no izdavanjem prvog albuma su se vratili na scenu.

MAZUT (PULA-HR)

Novi bend iz pulskog Monteparadisa, tko zna koja već generacija iz dobro nam poznatog Rojca koja neodoljivo podsjeća na neke starije bendove koji su palili sve pred sobom godinama prije njih. Bend čini četveročlana postava koja praši old-school hardcore crustčinu.

MÄČEFIT (SLO)

Bend (za) kojeg ćete tek čuti!

Mladi bend vječnih studenata sa zajedničkim domom u Ljubljani, koji nakon godinu dana stvaranja i par koncerata pišu još pasivnije-agresivnije i opasnije stvari brzog ritma a tu i tamo pokoja melodija također uleti u priču.

KILLING YIELD (Zagreb – HR)

Friško oformljeni bend, peglaju pankčinu pod utjecajem UK-HC i US-HC škole, samo zamislite miks ranog Agnostic Fronta i Ripcorda. Kao svi prethodni bendovi i ova ekipa iza sebe ima hrpu bendova a neki od njih su: Urban Phobia, Raskol, Midnight Climax i neki od njih su se vratili na stejđ nakon više od 10 godina!

Kakav odaziv publike očekuje, kao i detaljnije o popratnom programu, Škot nam otkriva:

  • Mislim da će postav koji smo organizirali privući publiku jer se radi većinom o bendovima koje nisu imali priliku čuti do sad, bilo jer su strani ili jer su mlađeg nastanka. Primjetio sam po odazivu prošle godine da ekipu više privuče čuti nekog novog nego da dovedeš veliko ime koje su već čuli. Ovo je super prilika za nove bendove da se predstave, a za publiku da čuju nešto novo.
  • Na koncertima se uglavnom okupi punk scena, no u novije je vrijeme ona dosta povezana s trans i dub scenom. Svi zajedno činimo jednu širu scenu, tako da svi zajedno idemo i na punk i na trans i dub festivale. Na Empeduji se obično okupe i neki stari, bivši punksi, ali i putnici koji slučajno nalete na festival.
  • Ove godine prvi put dodajemo popratni program. U subotu popodne će Mile iz Radio Rože vrtiti neke svoje ploče, reggae i dub uglavnom. Mislim da će to stvoriti odličnu atmosferu, da reggae svira u popodnevnim satima na plaži. Kad padne mrak nastupit će i izvođačica plesa s vatrom, nakon čega krećemo s punkom.

Sa Škotom smo kroz razgovor načeli i zanimljivu temu punk scene danas na području Rijeke i Hrvatske. Opisao nam je regionalne i generacijske razlike, glazbeno stvaralaštvo, kulturu izlazaka, politička nastojanja i sklonost aktivizmu unutar scene. Dotakli smo se i tema ideoloških značenja veganstva u punku, straight edge kulture, društvenih predrasuda prema punkerima, promjene u otkrivanju punk glazbe s razvojem tehnologije…

Da nabrojim samo neke. U iščekivanju Empeduje, ekipa Art kvarta kroz sljedeći će se tjedan pozabaviti temom punka, tako da pratite jer nas čekaju uzbudljivi razgovori, a vas zanimljivi tekstovi.

EMPEDUJA PUNK FESTIVAL 2023.

KAD: 11.8. i 12.8. (petak i subota)

GDJE: Empeduja beach bar, plaža Bivio, Rijeka

IZVOĐAČI: Project Reject, Les Marteaux Pikettes, Grable, Starvation (petak) / Fonjatura, Mazut, Mäčefit, Killing Yield (subota)

KOLIKO: 10 eura po danu

HRANA, CUGA: priprema veganske hrane + cuga dostupna na šanku, a ona iz ruksaka neka bude iz plastičnih ambalaža- bez stakla!

no nazism, racism, sexism, homofhobia and other bull*hit.. just punk!

Fotografije Aleš Suk

#Empeduja punk festival #Hana Mesek #Ljeto na Kantridi #Punk #Ray Vučinić Škot

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh