MARINADA: Možda sam nekad znao što radim, ali sada ne znam

Trenutak početka Marinade. Sjećaš li se što je bilo inicijalnom iskrom? Neki koncert, neki privatni (ne)mir, neki album ili situacija? I kakva je bila ideja ispred i iza Marinade što se tiče stvaranja glazbe? Raditi sebi za gušt ili i tražiti publiku…

Kod velike većine intervjua današnjice poput ovog, kad se pitanja šalju mailom i odgovori također, dolazi do jedne ogromne komfor zone za autora pitanja i autora odgovora. Autoru pitanja je teže jer mora “zagoloicati” drugu stranu da ga “uvuče” u virtualni razgovor, a autor odgovora može na jedno pitanje odgovarati danima… da bih izbjegao taj komfor, a da odgovorim na pitanja što iskrenije, stavljam dvije krokodil štipaljke na ušne resice, dvije na obraze te dvije na bradu i odgovaram na pitanje: “Ahhhhhhh!”

“Ahhhhhhh!”

Je li Marinada jedna od najbolje čuvanih tajni ne samo riječkog nego i RH alter pop rock lo fi undergrounda? U smislu da vas kopači i tragači za glazbom i indie scenom nađu i prepoznaju, dočim neka površnija i masovnija publika još uvijek valja otkrivati…

Dodajem pet štipaljki na jagodice lijeve ruke i odgovaram: “Ahhhhaaaaa!”

S obzirom na broj izdanja i činjenicu da su većina ili svi objavljeni za kultnu Franjićevu DIY manufakturu „Slušaj najglasnije“ te da je od solo projekta prerasla u bend – koje su neki najbitniji momenti dosadašnje karijere i dva desetljeća glazbene aktivnosti?

Deset štipaljki na trbušno salo: “Uuuuuuuuu!”

Je li indie state of mind na hrvatskoj glazbenoj sceni ičemu dobar i vrijedi li?

Pet štipaljki na jagodice prstiju lijeve noge: “ Uf ufufufufuf!”

Video spotovi Marinade od „Hrabrih riječi“, preko „Smještaja“, „Šutnje“, „Pozdrava“ i drugih prilično vjerno reflektiraju i audio statement benda. Jeste li ih ikad radili s ambicijom garniranja brojaka ili su bili samo za produžetak glazbe?

Pet na jagodice desne noge: “Uuuf ufufufuf aaa!”

Pretpostavljam da stalno radite na novim materijalima. Koliko si i s kojim albumima s današnje pozicije i autorskog rakursa najzadovoljniji u smislu pjesama i izvedbe?

Tri štipaljke na gornju usnu: “Aaaaaaaahhh!”

Jesi li zadovoljan sobom kao autorom glazbe, stihova ili izvođačem/pjevačem i tko su ti bili glazbeni uzori i ljudi za koje bi mogao reći da su najviše utjecali na to kako Marinada zvuči?

Tri pod lijevi pazuh: “Aaauuuuuuuu!”

Biste li ikad mogli djelovati u izdavačkom kontekstu mimo DIY-a i snimati za neke od kakti većih domaćih diskografskih etiketa i ako da koji bi uvjeti bili, osim pretpostavljam, da vam se ne dira autorska sloboda?

Tri na donju usnu: “Aaaaaaahhhhhhh!”

Marinada koncertno i uživo. S obzirom na količinu albuma i konstantno objavljivanje kojem ni korona nije zaustavljala ni priječila put te činjenicu da ste na rosteru Distune Promotiona – koliko svirate godišnje i jeste li ograničeni mahom na lokalni kraj i Kvarner ili ima mjesta po zemlji i regiji
kamo skupite publiku?

Ljutu papričicu kidam na pola i stavljam u nosnice: “Aaaaaaaaaaaa pečeeeeee!”

Ima li Marinada rok trajanja iz današnje pozicije i vidiš li bend s još ovoliko albumskih izdanja i nakon 2035.? Koje su neki kratkoročni a koje duži izdavački i kreativni planovi?

“Jooj jooj kakva bol…jooj jooj kakva muka! Priznajem sve! Za sve su “krivi” brat Elvis, gramofon Trubadur i časopis Džuboks. Možda sam nekad, prije 35 godina znao šta radim ali sada ne znam. Sve je to jako zabavno i dosadno, umirujuće i zastrašujuće…tu i sad… Kako je jednom Franja u Močvari rekao: “Mar i nada”.

Veliki pozdrav onima koji ovo čitaju i onima koji ne čitaju, a misle da čitaju iako ne čitaju. Volimo Vas… marinirani.

 “Mar i nada”

Fotografije Aleš Suk.

#Aleš Suk #Anđelo Jurkas #Marin Alvir #Marinada

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh