Međunarodna konferencija postkolonijalne i dekolonijalne teorije, uz projekciju filma „Brijuni – A Necromantic Theatre“

U organizaciji istraživačke grupe REVENANT – Revivals of Empire: Nostalgia, Amnesia, Tribulation, na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se međunarodna konferencija „POSTCOLONIAL, DECOLONIAL, POSTIMPERIAL, DEIMPERIAL“ od 15. do 17. svibnja, te će uključivati niz predavanja i diskusija na temu postkolonijalne i dekolonijalne teorije, uz projekciju filma „Brijuni – A Necromantic Theatre“ Behzada Khosravi Noorija i Magnusa Bärtåsa u Art-kinu

Na konferenciji će, između ostalih predavača, nastupiti tri internacionalne, glavne predavačice: Maria Todorova, Madina Tlostanova i Priyamvada Gopal. Konferenciju će otvoriti rektorica Prijić-Samaržija, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Aleksandar Mijatović i voditelj istraživačke skupine Jeremy F. Walton.

Kratki program na dan otvorenja konferencije

Više informacija o samom programu nalazi se na sljedećoj poveznici, dok je obrazac za prijavu na izlaganja dostupan ovdje.

Maria Todorova je profesorica emerita povijesti na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign. Specijalizirana za povijest Balkana, istražuje kompleksnosti nacionalizma, historiografije, socijalizma i postkomunizma. Todorova je nagrađena nagradama prestižnih institucija poput Zaklade „Guggenheim, Wissenschaftskolleg zu Berlin“, Centra „Woodrow Wilson“ i Instituta za humanističke znanosti u Beču. Dobitnica je počasnih diploma nekoliko sveučilišta. 2022. godine, Todorova je prihvaćena u Američku akademiju umjetnosti i znanosti.

Madina Tlostanova, istaknuta je feministička znanstvenica koja djeluje unutar tema postkolonijalnog feminizma na Sveučilištu Linköping u Švedskoj. Njezini znanstveni interesi obuhvaćaju širok spektar tema, od kojih se posebno ističu teme dekolonijalnih paradigma, nezapadnog feminizma, rodnih studija, postsocijalističke subjektivnosti, suvremene umjetnosti i kritičkog ispitivanja imperijalnih/kolonijalnih povijesti Euroazije. Aktivno je doprinijela različitim međudisciplinarnim inicijativama, kako unutar tako i izvan akademske zajednice, fokusirajući se na sjecište političke umjetnosti i dekolonijalne prakse. Među njezinim recentnim publikacijama su „Postkolonijalizam i postsocijalizam u fikciji i umjetnosti: otpor i ponovno postojanje“ (2017), „Što znači biti postsovjetski? Dekolonijalna umjetnost iz ruševina Sovjetskog carstva“ (2018), „Nova politička imaginacija: argumentiranje slučaja“ (suautorstvo s Tonyjem Fryom, 2021) i „Narativi nesigurnosti: Biti izvan staze kao generativno ljudsko stanje“ (2023).

Priyamvada Gopal, indijska je znanstvenica, pisac, javna intelektualka te profesorica postkolonijalnih studija na Sveučilištu u Cambridgeu. Njezini primarni interesi za nastavu i istraživanje su kolonijalne i postkolonijalne studije, južnoazijska književnost, kritičke studije rase te politika i kulture carstva i globalizacije. Autorica je triju knjige, „Književni radikalizam u Indiji“ (2005.), „Indijski engleski roman“ (2009.) i „Ustanici carstva“ (2019.). Njezina treća knjiga, „Ustanici carstva“, bila je na užem popisu za nagradu „Nayef Al-Rodhan“, posvećenu globalnom razumijevanju kulture 2020. godine. U 2021. godini, proglašena je jednom od 50 najvažnijih mislilaca svijeta prema časopisu „Prospect“.

Istaknuti vizual: REVENANT

#Art-kino #Deimperijalno #Dekolonijalno #FFRI #Postimperijalno #Postkolonijalno #REVENANT #UNIRI

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh