„Muzej revolucije” između MMSU-a i Palače Šećerane

Prethodno najavljena i odgođena projekcija filma Srđana Keče Muzej revolucije, održat će se 30. kolovoza.

U sklopu ljetnog programa Art kvarta na otvorenom, MMSU simbolički i fizički spaja prostore te projekciju Muzeja revolucije priređuje u prolazu između zgrada Muzeja i Palače Šećerane, u srijedu, 30. kolovoza od 20.30 sati.

Muzej revolucije nagrađivanog redatelja Srđana Keče (2021, 91′) lanjski je dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film, a tijekom svoje je festivalske i kino distribucije diljem Europe ostvario izuzetan prijem kod publike.

Riječ je o srpsko-hrvatsko-češkoj koprodukciji u čijem je fokusu pola stoljeća star projekt arhitekta Vjenceslava Richtera koji je predložio odvažnu viziju muzeja posvećenog povijesti socijalističke revolucije koji bi „čuvao istinu o nama“. Nažalost, plan se nije realizirao, bar ne dalje od izgradnje podruma muzeja.

Šezdeset godina od rađanja arhitektonske vizije, danas u tom prostoru – mračnom i vlažnom podrumu – žive ljudi s margine društva, izopćenici i gubitnici postjugoslavenske tranzicije. U ostacima ovog napuštenog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice.

Film se prikazuje kao pop-up projekcija KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova, u suradnji s MMSU-om čiji filmski program podržava Hrvatski audiovizualni centar.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Trailer: https://vimeo.com/747195159

#HAVC #KineDok #MMSU #Srce Sarajeva #Srđan Keče #Vjenceslav Richter

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh