Na Biviju se pogalo i ove godine, održana prva večer Empeduja Punk Festivala

Pod motom „No nazism, racism, sexism, homofobia and other bullshit… Just punk!“ na plaži Bivio na Kantridi u petak je održana prva večer osmog izdanja Empeduja Punk Festivala.

Festival je nastao inicijativom mladog riječkog pankera Andreja Vučinića Škota, koji je isti odlučio organizirati jer Rijeka tada, za razliku od Šibenika ili Pule, nije imala svoju inačicu punk događaja godine. Iako je prvih godina fest bio „sklepan“, ekipa organizatora koju čine neumorni Škot te tvrtka Novi turizam d.o.o. sada je već dobro uhodana.

Empeduja Punk Festival jedini je ovoga tipa u Rijeci te ga svake godine osim riječke underground scene posjećuje i publika iz raznih djelova Hrvatske te susjednih zemalja. Što to znači za riječku scenu i koliko je Rijeka zapravo „grad punka“? Iako je odigrala temeljnu ulogu u širenju novog vala, iako su iz nje potekli neki od, usudili bismo se reći, kultnih punk bendova, poput „Parafa“, „Termita“, „Grča“, „Mrtvog kanala“ i ostalih, složit ćemo se da nema kruha od života na staroj slavi, te da, ako ne mislimo konačno potjerati punk u grob, moramo nešto poduzeti. Svjestan je toga i Škot, koji je situaciju odlučio uzeti u svoje ruke te tako na Empeduji organizirati manifestaciju koja će „hejterima“ iz godine u godinu dokazivati suprotno, možda je baš Empeduja Punk Festival ono što punk u Rijeci drži živim, čime uvelike pomaže da na životu ostane i toliko puta spominjana riječka urbana kultura.

Američko-francuska kombinacija – Project Reject. Snimila: Jelena Ternovec

– Empeduja Punk Festival za riječku punk scenu znači izuzetno puno, Škot i Čarli ovdje rade odličan posao na vrlo punkerski način. Jako mi se sviđa opozicija plaže, suncobrana i Barbie trenutaka, koji su ovdje povezani s punkom. To je nešto što svi trebaju vidjeti i doživjeti. Uživam u svakom trenutku na Empeduji i drago mi je što sam ovdje i drago mi je što ovo postoji, rekao  je Vinko koji se i sam već godinama bavi organizacijom koncerata kroz udrugu Ri Rock.

Ono što je svakako pohvalno ogleda se u činjenici da se na ovom festivalu naglasak stavlja na mlade i neafirmirane bendove, no u isto vrijeme to možda i nije najbolje rješenje budući da je ove godine posjećenost, barem je tako bilo prve festivalske večeri, bila znatno slabija nego prijašnjih godina, što je pomalo utjecalo i na atmosferu. No, to ne znači da se tik uz samo more i ove godine nije žestoko pogalo, bilo je i razbijenih glava, kako to i priliči jednom punk festivalu.

Sam koncertni dio prve večeri obilježen je nastupima četiriju bendova, američko-francuskim Project Rejectom, farancuskim Les Marteaux Pikettes, slovenskim Grableom te zagrebačko-požeškom kombinacijom okupljenom pod imenom Starvation.

Prvi su na binu izašli Grable, slovenski punk bend članovi kojega dolaze iz Trbovlja, Idrije i Nove Gorice, a zajedno sviraju od 2014. godine. Grable je ostavio dobar dojam, na pogo su natjerali gotovo sve okupljene na Biviu.

Nakon njih riječkoj publici predstavili su se Project Reject, tročlani punk sastav osnovan 2008. godine u Parizu. Inspirirani su stvaralaštvom američkih i britanskih punk bandova poput T.S.O.L., Black Flag, Circle Jerks, The Germs, G.B.H. i Dischargea u razdoblju stvaralaštva od ’79 do ’82. Na Empeduji su nastupali u sklopu svoje europske turneje, tjedan dana nakon nastupa na pulskom Monteparadisu. Sastav je pod vodstvom punk veterana Shawna, koji je na sceni veći dugi niz godina te je pod svoje okrilje uzeo nekolicinu mladih nada punk rocka. Zanimljivo je to što većinski isti članovi čine dva sastava, spomenuti Project Reject te Les Marteaux Pikkettes koji su na binu stupili posljednji prvog dana festivala te ostavili daleko najbolji dojam. Les Marteaux Pikkettes bend je izrazito feminističkih stavova koji se zalaže za ženska prava. Razliku između bendova čine frontmani, Les Marteaux Pikkettes vodi Stephanie, dok je lider Project Rejecta prekaljeni Shawn. Shawn je panker staroga kova, koji je svojedobno na američkoj turneji vozio Sonic Youth.

Empeduju svi moraju doživjeti, djelić atmosfere prvog festivalskog dana. Snimila Jelena Ternovec

– Razlika između bendova nije velika. Spojio nas je bubnjar, zajednički prijatelj. Osobno nisam najzadovoljniji nastupom no reakcije publike ukazuju na suprotno, uostalom to je punk. Prvi smo put na ovom festivalu, oduševljeni smo, nismo vidjeli ništa slično. Pozornica je tik do mora, prekrasno je i drago nam je da smo ovdje, rekao je Shawn, lider Project Rejecta.

Jedini predstavnici hrvatskog punka u petak su na Empeduji bili zagrebačko-požeški metal punk bend Starvation. Trenutno su bazirani u Zagrebu, a čini ih šarolika kombinacija članova iz Siska, Zadra i Požege. Oduševljena publika pogala je dok im noge nisu otpale.

– Bilo je zakon, publika je super, festival još bolji – vidimo se narednih deset godina, kratak i jasan bio je Nikola, vokal Starvationa.

U slučaju da ste propustili prvi dan festivala, na Empeduju stignete i u subotu kada nas očekuje nastup pulskih bendova Fonjature i Mazuta, zagrebačkog Killing Yield-a te slovenskog Mačefita, kao jedinog stranog predstavnika druge večeri Empeduja Punk Festivala. Osim punka moći će se čuti i nešto nježniji dub i reggae bitovi, a za to će se pobrinuti Mile s Radio Rože. Reggae bitovi na rasporedu su već od 14 sati, festival započinje od 21 sat.

Ulaznica za drugu festivalsku večer iznosi 10 eura.

Odiševili – Les Marteaux Pikkettes. Snimila Jelena Ternovec

Naslovnu fotografiju snimila Jelena Ternovec

Fotogalerija: Aleš Suk

#Andrej Vučinić Škot #Empeduja punk festival #Marta Sirotich

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh