Gianna Depoli: glumica koja se ne zaboravlja

Velika glumica riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, prvakinja Talijanske drame u mirovini Gianna Depoli preminula je u Rijeci u utorak, 22. siječnja 2008. u 83. godini.

Igrajući u gotovo 150 kazališnih predstava, ta je glumica Talijanske drame od 1946. godine i prve predrave Talijanske drame pa do odlaska u mirovinu 1977. ostvarila izuzetne glumačke kreacije kojima će zauvijek ostati u sjećanju svoje publike i na istaknutom mjestu u povijesti riječkog Kazališta.

Neke od njenih uloga, koje je i sama voljela isticati su Luciettta u  Goldonijevim „Le barufe chiozotte“, Dorina u „Il Tartufo“ J.B.P. Molièrea, , Viola u „La dodicesima notte“ W. Shakespearea, Mirandolina u „La Locandiera“ C. Goldonija, Klara u Kreležinoj „Ledi“, Greta u „Il pelliacano“ A. Strindberga, Signora Frola u „Cosi’ e(se vi pare) Pirandella,  Sofija Aleksandrovna u „Zio Vanja“ A.P. Čehova,  Leocaida u „Un uomo è un uomo“ B. Brechta, Amanda u „Zoo di vetro“ T. Williamsa, Barunice Castelli Glembay u „I signori Glembay“ M. Krleže…

Nakon prvih uspjeha u malim i srednjim ulogama (prva glumačka iskustva stekla je u školskoj družini i u „Filodrammatica fiumana“ ) Gianna Depoli, vrlo je brzo po ulasku u Talijansku dramu pri njenom osnutku 1946. godine, postala dramskom prvakinjom. Dogodilo se to početkom 50-tih godina prošlog stoljeća kada je suvereno vladala pozornicom.

Giannna Depoli traga je ostavla i na filmu te televiziji pojavljujući se u manjim ulogama .

Mnogi će je se Riječani sjetiti i kao spikerice i voditeljice Radio Rijeke gdje je kao honorarni suradnik radila na radio dramama, književnim emisijama i emisijama za djecu. Od 1953. godine intenzivno je surađivala i s Radio Koprom, a od 1971. i s Televizijom Kopar.

Za svojega dugogodišnjeg glumačkog staža, Gianna Depoli dobila je mnogobrojne nagrade. Tako je 1961. dobila Nagradu grada Rijeke za ulogu Arlette u komediji A. Roussina „Il marito, la moglie e la morte“ , 1966. spomenicu za 20-godišnji doprinos razvoju Kazališta, tri godine kasnije Orden zasluge za narod sa srebrnim zracima, a 1970. Srebrnu plaketu skupštine grada Rijeke za doprinos razvoju Riječke općine.

Nagradu Radiotelevizije Jugoslavije za radio dramu dobila je 1971. godine, a godinu kasnije istu je nagradu dobila u konkurenciji radio drame za djecu. Televizija Kopar ju je nagradila svojom Zlatnom plaketom, a 1973. godine dobila je priznanje Općinske konferencije za društvenu aktivnost žena.

Partner na sceni i u životu bio joj je Raniero Brumini, također prvak Talijanske drame i riječkog glumišta.

Naslovnica: Hrvatsko narodno kazalište I. pl. Zajca

#Gianna Depoli #Hrvatsko narodno katalište Ivana plemenitog Zajca #Na današnji dan #Talijanska drama

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh