Opatijski mrkat – duša i srce Opatije

Opatijska tržnica, ili jednostavno mrkat kako je nazivaju Opatijke i Opatijci, kao i svaka tržnica, mnogo je više od mjesta za kupovinu namirnica. Smještena u samom središtu grada, već više od stoljeća predstavlja srce i dušu Opatije – mjesto gdje se susreću ljudi, mirisi, boje i okusi Kvarnera.
Od svojih početaka je tržnica bila mjesto gdje su se prodavali meso, voće, povrće, mliječni proizvodi, svježa riba iz Kvarnerskog zaljeva i razne lokalne delicije. No, osim funkcionalne uloge, bila je i ostala društveno središte, gdje građani razmjenjuju vijesti, priče i ideje.

“Dolazim dosta često. Kod gospođe kupujem već 25 godina, od kad sam se doselila. Cijelo vrijeme kupujem kod gospođe, jako je ljubazna, ona je duša tržnice”, rekla je gospođa Antonia.

gospođa Antonia već 25 godina kupuje na Opatijskoj tržnici

“Ovdje sam 25 godina, bila sam ovdje i prije renovacije, samo gore na katu. Meni je ovdje super. Ja volim ovaj posao pa mi je super. Ipak, nije kao prije. Možda je posao malo pao, ali u redu. Ima puno trgovačkih lanaca, a u Opatiji nema parkinga, to vam je najveći problem. Bitno je da imate dobru robu, onda svaka roba ima svoga kupca. Svašta vam ja imam. Egzotiku. I čičoku, i mango, i papaju i pitaju. Pitaju zapravo danas nemam jer sam prodala pa tek sutra stiže. Imam svoje kupce i to vam je bitno. Većinom se svi vraćaju. Nekome sam simpatična, a nekome ne, ali to vam je tako. To je život. U principu je sve u redu”, rekla je Gordana Vučković iz Muna.

Gordana Vučković prodaje na Opatijskoj tržnici već 25 godina

Sve brojniji hoteli, restorani, lokalno stanovništvo i turisti stvorili su krajem 19. stoljeća potrebu za stalnom opskrbom namirnicama, što je potaknulo izgradnju reprezentativne gradske tržnice. Osim toga, mjesto na kojemu se do tada trgovalo hranom više nije bilo prikladno i tradicija trgovanja živežnim namirnicama po kućama i ulicama ukinuta je 1895.
Zgradu tržnicu izgradila je tvrtka Francesca Matiassija 1898., u vrijeme procvata kvarnerskog, a posebice opatijskog turizma. Matiassi je bio poznati riječki arhitekt i građevinski inženjer, a njegov rad uz opatijsku tržnicu, obuhvaća i druge značajne projekte u regiji, uključujući i glavni riječki bolnički kompleks 1908. Funkcija zgrade tržnice nepromijenjena je od samog početka, a 1907. godine dograđena je i ribarnica, te je Opatija ovim zdanjem dobila adekvatnu tržnicu na kojoj su mali proizvođači i stanovništvo Opatije i okolice mogli prodavati vlastite proizvode.

Mnogo se toga promijenilo tijekom desetljeća. Opsežna obnova završena 2011. godine modernizirala je prostor, istovremeno očuvavši izvornu ljepotu zgrade, iako je od tada kat tržnice ostao bez trgovina, a i prodavačice i prodavači u prizemlju su se prorijedili.
Opatijski mrkat je i neslužbeni centar grada Opatije, kao i društveno središte, a na mrkate i ispred održavaju se ponekad maleni sajmovi hrane i proizvoda ili promocije lokalnih proizvoda, čime dodatno obogaćuje život grada i privlači građane i turiste. Današnja ponuda tržnice na tragu je nekadašnje – riba, domaći sirevi i mesni proizvodi, maslinovo ulje, povrće, sezonsko voće, začinsko bilje, čajevi, med, cvijeće i još. Sve to stvara jedinstvenu atmosferu koja se pronalazi na ovakvim mjestima.
Mrkat je više od tržnice, on je mjesto sastajanja, ali i način brige za naše osnovne potrebe hranjenja i ljudskog društva. Unatoč svim promjenama, tržnica je ostala mjesto susreta, riječi i ljudi.

Istaknuta i ostale fotografije: Sanja Prodan

#Opatija #tržnica Opatija

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh