Otvorene prijave na Islander Focus rezidenciju – Island Connect II

Rok: 29.2.2024.

U novom izdanju europskog projekta Island Connect II udruga Domino zajedno sa šest partnera otvara novi poziv za rezidenciju Islander Focus, a mogu se prijaviti umjetnici svih disciplina! U okviru europskog projekta Island Connect bave se otočkim zajednicama, mogućnostima koje otoci nude umjetnicima i onime što umjetnici iz inozemstva mogu ponuditi otočkoj kulturi i njezinim stanovnicima. 

Trenutno je otvoren poziv za rezidenciju Islander Focus u kojoj hrvatski umjetnici i umjetnice imaju priliku putovati 2 tjedna na Korziku (u razdoblju travanj – svibanj ili rujan) i 2 tjedna na Mallorcu (u razdoblju od 8. srpnja do 4. kolovoza 2024.).

O POZIVU:

Traže se osobe koje žele raditi u kontekstu otočkog identiteta, posebnosti otočkih odnosa i položaju otoka u svijetu kulture, politike, geografije, ekonomije… Svega što vas (i nas) zanima. Ideja rezidencije je pružiti umjetnicima prostor za razvoj i rad, prostor bez pritiska stvaranja završnih produkcija ili gotovih radova. Naši partneri otvoreni su svim umjetničkim disciplinama, ipak, valja imati na umu kako je svak partner stručnjak u vlastitom području. Na Mallorci će vaš partner biti cirkuska kompanija s dugogodišnjim iskustvom održavanja prekrasnog festivala Ciclop u španjolskom gradu Sineu, a na Korzici ćete biti u rukama kazališta Alibi i glumca, producenta, kustosa i umjetnika Françoisa Bergoina. Iako su poznati i prepoznati prema maločas navedenim disciplinama, rado bi u svoj rad uključili nove ideje, nove pristupe i nove discipline, ili angažirali lokalne stručnjake s kojima rezidenti mogu uspostaviti mentorski odnos. Islander Focus je rezidencija koja u svakom smislu svoj fokus stavlja na umjetnika ili umjetnicu, kako bi oni svoj fokus mogli staviti na otok.

ROK ZA PRIJAVE: 29.2.2024. u 23:59

LINK NA PRIJAVE: islandconnect.eu

Po odlasku na islandconnect.eu stranici prijavitelji se najprije moraju registrirati, potom dobiti verifikacijski mail na svoju adresu, te nastaviti prijavu. U slučaju poteškoća ili dodatnih upita vezanih uz prijave na rezidencije slobodno se obratite na domino.artprojekt@gmail.com i/ili info@islandconnect.eu.

Odabrani umjetnici sudjelovat će i na jedinstvenom edukativno-radioničarskom programu Springlab na Visu (Komiža) u travnju, koji će okupiti sve izabrane rezidente i rezidentice 7 uključenih partnerskih organizacija u tjednom programu treninga i umjetničkih usavršavanja kao uvod sudjelovanju u cijelom projektu.

DETALJI REZIDENCIJE:

  • prijave su otvorene svim umjetnicima i umjetnicama, neovisno o umjetničkim disciplinama u kojima djeluju
  • rezidenciju čine dvije razmjene u trajanju od 14 dana i jedan program usavršavanja (tzv. Springlab – s obzirom na kasne najave programa treninga rezidenti Islander Focus rezidencije odabiru mogu li sudjelovati u Springlabu ili ne)
  • rezidencija se odvija u partnerstvu unutar mreže Island Connect II, a naši ovogodišnji partneri su francuski partner Fabrique de Théâtre i Théâtre Alibi s Korzike (smješteni u gradu Bastia) te španjolski partner C.IN.E (smješteni u srce Mallorce, u malom gradu Sineu) – ujedno i domaćini Islander Focus rezidencije za hrvatske umjetnike i umjetnice
  • razmjena na Korizi može se odviti u travnju, svibnju ili rujnu 2024. godine, u skladu s dostupnostima prijavitelja
  • razmjena na Mallorci može se odviti od od 8. srpnja do 4. kolovoza 2024., u skladu s dostupnostima prijavitelja
  • ukupni honorar za rezidenciju je 1200 EUR (600 EUR za razmjenu na Korzici, 600 EUR za razmjenu na Mallorci), rezidentima su pokriveni putni troškovi i smještaj, te dnevnice u iznosu od 50 EUR po danu rezidencije
  • po završetku svake razmjene organizirana je prezentacija projekta u nastajanju, na kojem umjetnici i umjetnice za lokalne zajednice prikazuju na što su se fokusirali u prethodna dva tjedna, te eventualno prezentiraju radove koje su na razmjenama nastale

Osim hrvatskim umjetnicima i umjetnicama, umjetničke rezidencije otvorene su i za umjetnike iz Estonije, Danske, Grenlanda, Balearskih otoka i Kanarskih otoka, Korzike i Francuske, Sardinije i Italije te Irske, no oni će putovati u druge partnerske zemlje koje će ih ugostiti kao rezidente. Slobodno proširite riječ!

Prethodne projekte Island Connect projekta možete istražiti na ovoj poveznici.

Projekt je sufinanciran sredstva Europske unije kroz program Kreativna Europa. Island Connect II podržao je Ured za udruge RH, Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu i civilno društvo te Zaklada Kultura Nova.

#Island Connect II #Islander Focus #natječaj rezidencija #natječaji u kulturi #otočke zajednice

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh