Otvoreno četvrto izdanje TranziTa

Jučerašnjim performansom Rijeka Deluxe – „TOWER“ izvedbenog dua Ivane Peranić i Žaka Valente održanom na krovu Tower centra na Pećinama započelo je četvrto izdanje festivala TranziT – Europskog festivala suvremenih kazališnih praksi.
Peranić i Valenta predstavljaju nam svoje iskustvo koje je započeto prošlogodišnijm prvim djelom triptiha koje nosi naslov „Oproštaj od Žabice“. Ovogodišnji drugi dio triptiha Rijeka Deluxe nastavlja umjetnički koncept istraživanja i prikaza detaljno odabranih lokacija u kojima jukstapozicioniraju dva pola doživljaja Rijeke. U jučerašnjem kontekstu, duo je u svoj fokus stavio dva elementa koji su povezani svojom lokacijom i obitavaju jedan pokraju drugoga, ali ideološki su dijametralno suprotni. Riječ je o derutnom parkiralištu na krovu Tower centra i poslovnog tornja koji je nedavno dobio novog vlasnika.
Peranić/Valenta kroz koreografiju i kostimografiju pokušavaju vratiti dašak luksuza derutnom parkiralištu koje vapi za obnovom. U maniri teniskog meča, obučeni u luksuzne odjevne marke interpretirajući stalež visoke klase – prezeniraju nam delux doživljaj. Taj „meč“ između autora odvija se u kontekstu betona; okolnih socijalističkih nebodera i jeftine betonske podloge kapitalističkog parkirališta, s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljeva. Kontradikcija koja suprostavlja današnju potrebu eksploatacije turizma za čim većim profitom unutar liberalnog kapitalizma te tekovine socijalizma i tranzicije koje su jako prisutne u memoriji Riječana. Sve se zbiva pod budim oko kapitalnog luksuza u formi novoobnovljenog poslovnog neboder koji svojim novim luksuznim pročeljem s visoka gleda na svoje siromašnije pandane. Taj deluxe osjećaj možda i zaživi u Rijeci narednih godina ali da li će se on prilagoditi gradu i građanima ili oni njemu; za to se trebamo strpiti.
Izvedba je upotpunjena audio kulisom Envera Krivca koja scenografski vodi izvedbu proširujući pokrete tijela i samu percepciju koreografije smještene unutar određenog konteksta/ambijenta.

#Enver KRivac #Ivana Peranić #Tranzit #Žak Valenta

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh