Otvoreno pismo Sonje Leboš Branki Benčić: Ponizili ste brojne aktere kulturne scene!

Sonja Leboš, etnologinja i kulturna antropologinja i hispanistica, stručnjakinja za kulturni turizam i likovna pedagoginja, osnivačica Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) koja djeluje u području intermedijacije, povezujući kulturne teorije i prakse, na svom Facebook profilu obratila se Branki Benčić, predsjednici Kulturnog vijeća za interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse, nezadovoljna činjenicom da Vijeće nije odobrilo financiranje programa “Geometrije (od)rasta” organizacije kojom predsjeda. U svojevrsnom otvorenom pismu Sonja Leboš piše sljedeće:

“Draga Branka Benčić, jedva čekam ne samo da čujem od Vijeća kojim predsjedavaš zašto nije odobreno financiranje programu “Geometrije (od)rasta” organizacije kojoj predsjedavam (mogu razumjeti da Ministarstvo koje na čelu trenutno ima ministricu kakvu ima ne želi podržati program u kojem se, između ostalog, komemorira i 80 godina oslobođenja Dalmacije od fašizma), već me čak i više zanima što je isto Vijeće, pa onda i ti kao predsjednica istog, našlo interdisciplinarnim i novim u programima naslova: 1) Rađanje Šokice: istraživanje i prezentacija suvremenog odijevanja Šokica u Slavoniji te 2) Ljetni bećarac – 2. faza, ili pak npr. 3) programa Hitchock Nights 2024 (ne znam da li sami autori ne znaju kako se piše Hitchcock, ili je to krivo spelovalo samo Ministarstvo, ali ni to nije nevažno ovdje;)).

Nemam, naravno, ništa protiv da Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske financira takve programe, dapače, ali nakon 25 godina bavljenja interdisciplinarnim praksama, a naročito iz svoje pozicije doktorice znanosti u podučju etnologije i kulturne antropologije, likovne pedagoginje i ekspertice za kulturni turizam, poručujem i Ministarstvu, i tebi i Vijeću kojim predsjedavaš, da su vam se opako polupali lončići, te da biste se trebali ispričati i meni i brojnim akterima kulturne scene koji se ODISTA ozbiljno bave interdisciplinarnim kulturnim i umjetničkim praksama a koje ste ovakvim svojim odlukama ponizili. Za programe poput “Šokice: istraživanje i prezentacija suvremenog odijevanja Šokica u Slavoniji” i “Ljetni bećarac”, molim Vas lijepo, osnujte Vijeće za suvremene folklorne prakse te, također, molim Vas, nekim korisnicima uvedite osnove likovnog obrazovanja.

Ovo posljednje navodim jer – ovo niže je vizual 1. dijela Ljetnog bećarca:

Draga Branka, nije li ti neugodno kao ravnateljici druge po redu nacionalne kuće u RH čija je zadaća promovirati suvremenu umjetnost da promoviraš ovako nešto kao dolje vizualno citirano kao interdisciplinarno i novo?! Sramota, za sve vas koji sjedite u tom Vijeću kao i za samo Ministarstvo kulture i medija, a ponajviše za tebe, draga Branka. S R A M O T N O.“, zaključuje Sonja Leboš.

Vizual 1. dijela Ljetnog bećarca
#Branka Benčić #interdisciplinarno #poniženje #Sonja Laboš

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh